Намалява броят на врабчетата у нас. Това показват резултатите в седмото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“. Увеличават се и локациите, на които популацията им липсва изцяло.

„Врабчетата определено намаляват. Те използват храстите като укритие от хищници, когато се премахват тези храсти и се изрязват от зелените площи, врабчетата нямат укритие и съответно стават жертва на хищници“, споделя орнитологът Стоян Николов.

Най-много врабчета има в Ямболско, Шумен и Плевен, показва последното им преброяване. „Тази година нашите доброволци в цялата страна преброиха 3556 врабчета на 276 локации“ , казва Милена Иванова от Българско дружество за защита на птиците(БДЗП).

Освен полското врабче у нас се срещат още два вида – домашно и испанско. Статистиката сочи, че от 80-те години насам врабчетата в Европа са намалели с близо 250 милиона. А липсата им е индикатор за проблем, според специалистите.

„Един от многото червени светофари, които ни светят да се замислим дали живеем достатъчно здравословно, дали дишаме достатъчно чист въздух“, коментира Стоян Николов в ефира на Нова. И допълва: „Около 95 процента от всички климатолози казват, че човешката дейност има съществена роля в съвременните изменения на климата“.

Милиони вече ги няма: Защо изчезват врабчетата?