Автомобилът, с който е спрян бившият министър Владислав Горанов, е чист. Данните били клонирани. Колата, с която е спрян на граничен пункт "Калотина" Владислав Горанов, е с ясен произход и документи.

Купена е чисто нова от официален дилър на марката в Германия. Атанас Фурнаджиев от лизинговата компания коментира, че всички документи за произхода на автомобила са налице и Владислав Горанов го е взел чисто нов с договор за лизинг.

Горанов опита да мине „Калотина" с кола, обявена за издирване

Данните на колата (номер на рама и двигател) били клонирани и с тях автомобил от същата марка и модел бил регистриран в Русия, а след това откраднат и обявен за издирване в системата на Интерпол, информира БНТ.

Фурнаджиев каза още, че такива случаи са много. Имат и закупен чисто нов автомобил от завода-производител, който по-късно също се оказал с клонирани данни и обявен за издирване като краден. Вече повече от две години този казус не можел да се реши.

"Създават се двойници на скъпи автомобили. На краден автомобил се пренабиват номерата и се поставят рама и двигател на редовен автомобил. По този начин се създава двойник на автомобила. Това е често срещана практика за по-скъпи автомобили. В момента ние имаме три такива случая: Единият с Range Rover Evoquе, който е закупен от завода производител, създаден му е двойник и, понеже има двойник, се обявява за издирване в системата на Интерпол", каза още Фурнаджиев.

В неделя Горанов се връща в страната. От МВР разследват случая. Ще се изясняват и действията на граничните полицаи на пункта