В тресавища са се превърнали зеленчуковите градини и нивите с неожънат ориз в пловдивските села Белозем и Шишманци.

Половин месец дъждове ни довършиха, казват производители. По думите им градушката, която унищожи продукцията им в края на август, сега продължителните валежи са досъсипали и малкото оцеляло.

"Потъваме!", казват мъж и жена, които отчаяно газят в плувналите лехи и прибираха тук-там оцелелия карфиол. Според тях по-лошо не може да бъде.

"Зелето загнива на корена, всичко отиде на кино", отчаяни са те.

"Всичко е удавено. Броколи, карфиол, китайско зеле, камби, пипер гният на земята. Това беше последната ръка, която обикновено се прибира в първата десетдневка на октомври. Но точно тогава дъждовете започнаха и не спряха цели две седмици", казва пред "24 часа" Наска Йорданова от Белозем.

Въпреки, че не е производител, тя ходи да се труди на надница при Жеко Тодоров. "Като гледам как цялата му реколта е съсипана, сърцето ми се къса", твърди пенсионерката. И показва едва оцелели камби, които са нетипично миниатюрни.

"Надявахме се поне малкото, което беше оцеляло от опустошителната градушка през лятото, сега да го спасим. Но уви", допълва Наска.

Няма как машини да влязат и да жънат неприбрания ориз от полето. Нивите буквално плуват във вода. Това са допълнителни загуби за производителите, казват хора от двете пловдивски села.

Единствено валежите са се оказали благотворни за есенниците.

"Засяха ги буквално в пепелта. Земята беше изключително суха. За тях дъждовете са добри, както и за арпаджика и чесъна. Но за всичко останало - неприбраното грозде и овошки, е съсипия", категорични са земеделците от Пловдивско. По думите им няма как да влезеш и да береш грозде при тези непрекъснати валежи.

"Дори и да спасят нещо от тях, то няма да издържи дълго по складовете, тъй като периодът на съхранение ще е кратък", казва агрометеорологът доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет в Пловдив.

Още преди да са спрели окончателно валежите, цените на зеленчуците и плодовете литнаха. Дребните камби са по 3 лв. за килограм, зелето скочи на 1,50, а м.г. беше по това време 80 ст., карфиолът е 3 лв., тиквичките - 2,20, сиврията - 3,50, а празът 5-6 лева връзката.

"Няма да правим туршии, просто е невъзможно", казват домакини от Белозем.