Деветнадесет бебета бяха орисани на Бабинден в Маноле. От рано сутринта самодейци от НЧ „Просвета 1927 г.“ възпроизведоха традицията, свързана с народния празник, посветен на акушерките и жените, помагащи на младите булки при раждане на децата им.  

Жени от певческата група „Манолски славей“ бяха украсили каруца, с която обиколиха домовете, в които през миналата година са родени бебета. Те наричаха за здраве, късмет децата, родителите и близките им и даряваха комплекти с дрешки. Бабите обикаляха по къщите със специално подготвен за празника байряк, изработен от хавлиена кърпа, към която са пришити сапун, детска кукла и менче, както и здравец, чемшир и розова ябълка, символизираща румените бузки на дечицата. Групата самодейци бе придружена от коледаря Петър Иванов, който с тъпан възвестяваше къщите, в които са родени бебета.

Днес „бабите“ в Маноле благословиха и семейство Гинче и Васко Митеви, в дома на които точно преди една година е проплакала малката Радост. Влизайки в къщата, жените бяха посрещнати според обичая. Младата булка ритуално изми ръцете на „акушерката“ и я дари с кърпа и сапун. Бабата върза на лявата на бебето червен конец и го благослови да е здраво, щастливо, обичано и да има успехи в професията, на която ще се посвети. „Колкото капки паднат от водата, толкова здраве и бебета да има в този дом. А ти, Радост, да си червена като власеца, да бръмчиш като пчелица, да си сладка като медеца…“, отправи благословията си Мария Палийска, избрана тази година да бабува. Тя е родила три деца и има четирима внуци – две момичета и две момчета. Ритуалът във всеки дом завърши с българско хоро.

Самодейците орисаха и дома на кмета на Община Марица Димитър Иванов, който миналата година стана за четвърти път дядо. През декември 2023 г. се роди малката Ивана, която е дъщеря на сина му Росен.

В късния следобед младите майки и бабите имаха среща с неонатолога и педиатър д-р Мария Търнева, която направи консултации с младите майки и ги дари с млека и пробиотици за бебета.  

През миналата година 16 бебета са проплакали в Маноле – 10 момичета и 6 момчета, от които три двойки близначета. Във всички населени места в Община Марица се проведе обичаят Бабинден и се орисаха бебета за здраве, щастие и успехи.