Движението при 34-ти км в посока София на "Хемус" се извършва в две ленти поради компрометиране на настилката на мостово съоръжение, което не е ремонтирано от около 40 години, съобщиха от АПИ.

Въпреки мерките, целящи да улеснят изнасянето от София преди Великден, в момента на "Хемус" има огромно задръстване преди тунел "Витиня". Причината са две катастрофи. Колоната е дълга няколко километра, съобщи агенция "Фокус". Като алтернатива на "Хемус" за пътуващите в посока Монтана и Видин, може да се използва пътя през искърското дефиле, или през прохода "Петрохан". Всички пътуващи пък могат да използват стария път.

От пътната агенция припомниха и организацията на движението по "Хемус" във връзка с предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Те се налагат заради ремонт на тръбите в посока Варна на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове".

Организацията на "Хемус" за празниците

Така целият трафик минава през тръбите за София. За да се облекчи ситуация днес и в понеделник 6 май от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и на 7 май (вторник), от 10 до 15 часа, тежкотоварното движение от "Хемус" в посока Варна ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин "Джъмбо" до пътен възел "Яна" и ще изчаква на място.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 2 май (четвъртък) и 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и 7 май (вторник) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на "Хемус", при пътен възел "Ботевград", шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София - Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при пътен възел. "Витинска река" ще продължават пътуването си по "Хемус".

За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение на леките автомобили в тунел "Топли дол" на 2 и 3 май ще се обособят две ленти в посока Варна и една лента за София.

В тунел "Правешки ханове" на 2 и 3 май ще има две ленти за Варна и ще се ограничи движението за София, като трафикът за столицата изцяло ще се пренасочи от "Хемус" при пътен възел "Осиковска Лакавица" по път I-3 Ябланица - Ботевград и при пътен възел "Правец" да се връща на "Хемус".

На 6 и 7 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел "Топли дол" ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. На 6 и 7 май в тунел "Правешки ханове" ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от "Хемус" при пътен възел "Правец" по път I-3 Ябланица - Ботевград и при пътен възел "Осиковска Лакавица" ще се връща на "Хемус".

Снимката е илюстративна