Протестиращи от „Мини Марица-изток“ парализираха магистрала „Тракия“. Те изпълниха намеренията си, обявени преди дни. Движението е напълно блокирано, такава е ситуацията и на прохода „Хаинбоаз“ и Подбалканския път. Дълги колони от камиони и автомобили изчакват на място. Причината за недоволството на работещите в предприятието са заради напрежението около въглищните централи. Още вчера работници и профсъюзи заплашиха с протести заради така наречения териториален план за справедлив преход. В него е предвидено постепенно извеждането от експлоатация на мощности на въглищните централи. 

"Мини Марица-изток" на протест, заканват се да блокират цялата държава

В протестите са се включили и от ТЕЦ "Бобов дол". Протестно шествиеима и по автомагистрала “Струма”. Придвижването на протестиращите е в дясната лента в посока Благоевград и Кулата. Движението на разклона за Дупница и Кюстендил е усложнено от автомобилите с протестиращите. Движението на другите автомобили също е затруднено.

Причината за недоволството е неспазеното по техни думи обещание от страна на държавата, тецовете да спрат работа не през 2026, а през 2038 година, както е било договорено на последните преговори.

Работници от ТЕЦ "Брикел" блокират международния път Русе - Свиленград

„Магистрала „Тракия“ е затворена от 07:00 в двете посоки на разклона за Стара Загора. Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме Териториалните планове и не е предвидило средства по така наречения План за справедлив преход, който финансира преминаването на топлоцентралите от въглища към друг вид гориво. Да не се сърдим на хората, защото това ще е кататсрофален проблем за всеки един от нас. Потърсете алтернативни пътища,“ пишат в социалната мрежа.

Протестиращи от ТЕЦ "Бобов дол" и мините в района блокират магистрала "Струма"

„Приятели! Миньори, Енергитици и Всички БЪЛГАРИ! Жандармерията пътува, към нас! Търсим подкрепа от цяла България. Блокадите се намират на магистрала Тракия и Подбалканския път, към връзката с Хайнбоаз!,“ допълват още из групите във Facebook.

Обходни маршрути в областите Сливен, Стара Загора и Кюстендил:

В област Сливен:
Обходният маршрут за движещите се по АМ "Тракия" в двете посоки е по II-66 Стара Загора - Нова Загора - Сливен.

В област Стара Загора:

- За пътуващите по АМ "Тракия" е от пътен възел "Нова Загора" по път II-66 Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

- За пътуващите по път I-5 Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, бул. "Калояновско шосе"; от Стара Загора в посока Казанлък - по път II-66 Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе", с. Християново, с. Памукчии или по път II-57 Сърнево - Раднево през гр. Раднево по път III-554 Нова Загора - Раднево.

- За пътуващите по път II-55 през Прохода на Републиката - от Велико Търново по общински път за с. Димовци към гр. Николаево, като се включват при пътния възел при Гурково на път I-6 София - Бургас /Подбалканския път/, от Гурково към Велико Търново по път II-55 към Прохода на Републиката се пренасочват на бензиностанция "Петрол" по път III-5007 с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица и се включват по път III-662 Твърдица - Елена към гр. Велико Търново.
За пътуващите по път III-554 в района на гр. Гълъбово маршрутите са:

- гр. Гълъбово - гр. Раднево;
- гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Полски градец - гр. Раднево
- гр. Гълъбово - с. Обручище;
- гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Мъдрец-  с. Обручище;
- с. Обручище - гр. Раднево;
- с. Обручище - с. Мъдрец - с. Полски градец - гр. Раднево.

В област Кюстендил:
За пътуващите по АМ "Струма" от Благоевград към София трафикът се отклонява при пътен възел "Бобошево" по път I-1 Благоевград - София.
За пътуващите по АМ "Струма" от София към Благоевград движението се пренасочва от пътен възел "Дупница - север" по I-1 /E-79/ София - Благоевград.

Движението се регулира от служители на "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Очаквайте подробности!

Снимки: Danail Tanev, Dmitar St