Жители на Скутаре погледнаха към небето и ахнаха! 

Днес около 18:00 часа жителите на Скутаре имаха удоволствието да наблюдават природния феномен "двойна дъга". В социалните мрежи се появи снимка на прекрасната двойна дъга, която се е задържала само няколко минути в небето. 

Двойната дъга се счита за символ на трансформация и е знак за късмет в източните култури. Тя е природен феномен, свързван с различни вярвания и тълкувания през вековете.

Учените обаче имат своето обяснение и то е, че по-ярко винаги се забелязва първичната дъга, при която светлината преминава през едно вътрешно отражение. При нея червеният цвят се намира най-отвън. Вторичната дъга е по-бледа и се появява, когато дъгата се отрази втори път в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е обратен – най-отвън е виолетовият, а най-отвътре – червеният.

Интересното още е, че между двете дъги небето обикновено е много тъмно. Тази област се нарича "Полоса на Александър" – в чест на философа Александър Афродизийски, който nръв път описва явлението.

Прекрасната снимка е на Александър Христов:

Село Скутаре се намира на 5 километра североизточно от град Пловдив. След него в същата посока са селата Рогош, Маноле, Манолско Конаре и др.

Междувременно красива дъга се е появила и над стадион "Марица", който се намира в пловдивския квартал "Захарна фабрика":

Снимка: ПФК Марица 1921 Пловдив

От Детска градина "Дъга" в Пловдив също публикуваха снимки на красивото природно явление: