Миньори и енергетици от Старозагорско отново излизат на протестно шествие. Протестът започва в две точки – Раднево и Стара Загора, очаква се да приключи в град Нова Загора. Протестиращи тръгнаха от Раднево, за да преминат по околовръстния път и за да се включат в автошествието по главния път между Стара Загора и Казанлък и да стигнат до сборния пункт при т.нар. Върха.

Вторият лъч ще се събере на паркинга на езерото „Загорка“ в северната част на Стара Загора, за да тръгне също към сборния пункт. Очаква се около 11:00 часа двата лъча да се обединят и да затворят движението между Стара Загора и Казанлък в отсечката, коментира пред БТА Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на недоволството.

Основните искания на протестиращите са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това, според тях, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия. 

Те искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Смятаме, че властимащите трябва да ни чуят, в противен случай продължаваме с протестите, коментира Станимир Георгиев. Той посочи, че има опасения и от съкращения. По думите му това, което се случва с комплекса в момента е много притеснително. 

Протестът ще продължи своето движение и ще стигне до Казанлък, ще се върне и ще продължи по Подбалканския път към Мъглиж. На разклона към подбалканското градче, до т.нар. място Чешмите протестиращите отново ще блокират движението. След тази спирка автошествието ще продължи по подбалканския път в посока Гурково ще премине в южната част на градчето и ще продължи своето движение към Нова Загора. Там се очаква да бъде и последната блокирана пътна отсечка.