Какво причиняваме на природата около нас? Този въпрос възниква след грозната гледка, която споделя жена. Цял куп смет отново изникна в коритото на река Банщица в Кюстендил. Да, случаят не е прецедент.

Екологичният проблем възниква често край в реката, която се влиза в Струма, а доброволци чистят коритото ѝ, но след около 2-3 месеца ситуацията отново е критична.

Боклуците пак са невъобразими по количество и разнообразие и рязко контрастират на фона на течащата вода и зимната гора.

"Това е в коритото на река Банщица. Това е от дъжда от онзи ден. Ами, ако има поройни дъждове, какво правите? Миналата година се почиства няколко пъти. Беше обещано да се сложи някъде по коритото преграда - да се събират и да се почистват", пише Соня Г.

Жълтото ферари от Варна пак го загази, закопчаха го СНИМКА

Местните са възмутени от гладката, като смятат, че е нужен повече контрол върху съгражданите им, които замърсяват. Запознати с инициативата за поставянето на преграда, която да уловя боклуците,  информират и каква е причината за забавянето на идеята.

Те споделят, че подготвят и поредното почистване на коритото на реката - каквото е имало и миналата година, готви се и поставянето на охранителни камери на невралгични точки, които да ловят нарушителите.

"Съоръжението се забави много повече, отколкото очаквахме, поради дълги административни процеси, които няма как да избегнем. За да бъде напълно изрядно, на съоръжението са нужни документи, които по принцип се подготвят за изграждането на язовирна стена. За съжаление няма как да избегнем тези процеси. Междувременно организираме ново чистене на реката и работим заедно с Община Кюстендил за поставянето на камери по незаконните сметища. Ще се опитаме да се организираме за събирането на този отпадък и все пак сме благодарни, че това паднало дърво играе ролята на съоръжение и събира, за да не отиват боклуците надолу по течението. Ако някой от вас иска да участва в нашите почистващи акции, свържете се с мен! Ще сме изключително благодарни за още две работни ръце", разяснява Бояна Алексова.

За съжаление подобни гледки не са прецедент за района. Само преди ден ви разказахме за идентична ситуцаия - този път в сърцето на София.

Боклуци заприщиха столична река СНИМКИ