Висш генерал от НАТО предложи алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния, след като Русия струпа войски до границата с Украйна.

 Според "Шпигел" предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят Засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

 Германското издание не цитира директно изказване на Уолтърс. "Шпигел" твърди, че разполага с информация, че Уолтърс е "призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг" на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на "партньорски държави".

Според информация на изданието този план всъщност ще "разшири присъствието на НАТО в рамките на Засиленото предно присъствие на алианса към България и Румъния.

НАТО засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата.

Засилват американското военно присъствие в България?

Припомняме, че Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на НАТО в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата ѝ с Украйна.

Това посочи Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО.

 Скайсгирите сподели пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

.