Масови проверки на старите асансьори. Инспектори следят дали имат монтиран предпазен щит.

Данните показват, че близо 20% все още нямат задължителната преграда, която предпазва от пропадане в шахтата.

Във входа на Кристина асансьорът е обновен това лято. Предишният често създавал проблеми и засядал. Поставят предпазен щит и сменят задвижващия механизъм.

„Обновяването се направи по инициатива на всички живущи във входа, защото е важно. Както човек си поддържа колата и домакинските електроуреди, така трябва да се погрижи и за асансьора, за да се чувства в безопасност“, обяснява Кристина Стефанова.

Тексас се обяви за окупиран: 10 щата изпратиха сили на Националната гвардия

Гратисният период е девет години. През това време собствениците трябваше да осигурят защитата на съоръженията. Той обаче изтече в началото на годината. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор започна масови проверки, а всяко неизправно устройство ще бъде спирано.

„В случая предписанията са изпълнени – има монтиран щит под кабината“, обяснява Димитър Гюров, началник отдел „Технически надзор“.

Абсурд! Оставиха кола без гуми, вдигнаха я на блокчета СНИМКИ

До този момент са проверени 352 съоръжения. „36 от тях са спрени, като от тази бройка 12 са за липса на щитове, а останалите – за други нередности“, обяснява пред bTV Григор Къшов, гл. директор на „Инспекция за държавен и технически надзор“.

Монтирането на такъв предпазен щит би излязло на домакинствата между 200 и 300 лева, а в случай че нямате такъв – глобата може да излезе в пъти повече. При неизправност се пишат актове както на поддържащата фирма, така и на етажната собственост. Един такъв акт е в размер от 10 до 2000 лева.
Проверките продължават в цялата страна.