Две деца са подпалили контейнер за боклук в Карлово. Пламъците са лумнали вчера, това става ясно от публикация на Стефка Георгиева в социалната мрежа Facebook.

По думите на Стефка улицата, на която се намира лумналият в пламъци контейнер, се е разтресла от няколко много силни гърмежа.

"Хвърлят пиратки в подземния контейнера и сега ще се запали", казала Стефка на мъжа си. Тогава той излезнал на терасата, а в този момент две момчета на възраст около 10-12 години се готвили да направят същата пакост, но в ново кошче за боклук.

Мъжът направил забележка на момчетата, а те избягали.

"Пожарът се разгоря много бързо. Около контейнера имаше паркирани коли, в близост е паркинга зад дискотеката, халите и трафопоста, който захранва с ел. енергия целия център", разказва Стефка.

Бдителни граждани са сигнализирали на тел. 112, като на място пристигнали огнеборци и полицейски екип. Пожарникарите над час и половина са се борили с пламъците.

"Вместо да са на линия за животозастрашаващ пожар на сграда или за катастрофа - те гасят контейнер за боклук?!?", отбелязва жената, станала свидетел на случилото се.

Стефка се надява камерата на общината да е заснела действията на двете момчета и на родителите им да бъдат съставени актове.

"Скъпи родители, баби и дядовци, нямате право да недоволствате, когато се повишават данъците и такса смет, след като не успявате да научите децата (внуците) си да мислят, преди да предприемат "невинни" забавления - всяка необмислена постъпка води до последствия", завършва публикацията си тя.

Неправилната употреба на пиратки или фойерверки е причина за много инциденти в празничните дни. От МВР отчитат, че често тези продукти са с неясен произход и качество и съветват гражданите да бъдат изключително внимателни, когато боравят с подобни изделия.

Междувременно от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че пожарните служби в страната са реагирали през последното денонощие на 150 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 117 пожара, от които 21 с преки материални щети – осем в жилишни сгради, един в промишлена сграда, два пожара в транспортни средства, един в горски масив и девет други. При пожарите е пострадал един гражданин. От подадените сигнали за пожари шест са лъжливи. 

Снимка: Стефка Георгиева