Десетки граждани и медици се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те се обявиха твърдо против освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настояват той да бъде възстановен на работа.

Част от тях се бяха подготвили с флаери. Те гласяха "Радев, махни си ботуша от медиците" и "Искаме си професора обратно на мястото".

За да подкрепят медика, пред здравното министерство дойдоха и много медици.

"Тук съм заради дългосрочната ми работа с проф. Кантарджиев и неговият професионализъм преди всичко. Тъй като в последните дни аз съм възмутена, че оставиха всичките му качества на човек на науката, на професионалист на заден план, за да вадят т.нар. "мръсни неща" за него, които за мен са абсолютно неистина", сподели пред GlasNews.bg Елена Биринджиева от сдружение "Здраве без граници".

"В моите очи професорът е изключително добронамерен човек, признат учен - световна величина. Работили сме с него по различни проекти. Човек с главно Ч, на когото му пука за хората и пациентите", допълни тя.

"Ние не искаме оставката на министъра, защото смятам, че човек, който си е позволил да посегне на един доказан експерт като проф. Тодор Кантарджиев, няма да има доблестта и смелостта да си подаде оставката. Настояваме той да възстанови на работа проф. Кантарджиев, защото никой не си прави илюзията, че пандемията е отминала, че т.нар. "война" е свършила. А да уволняваш по време на война, основния си генерал, който води армията, е безотговорност към хората", заяви пред наш репортер Станислав Недков - Стъки.

Той е категоричен, че възрастта не е порок и бившият директор на НЦЗПБ има още какво да даде.

Недков обяви, че той и съмишлениците му са поискали среща с министър Стойчо Кацаров и са получили отказ. Заради това от утре сутринта преминават към по-радикални протести. Всяка сутрин протестиращите ще се събират пред сградата на Министерството на здравеопазването, докато екипът на Стойчо Кацаров не ги приеме и не чуе искането им - а именно връщането на проф. Тодор Кантарджиев на директорския пост в НЦЗПБ.