След голямото наводнение в района на Карловско започна проверка за незаконна сеч.

Жителите на опустошените от наводнения карловски села Богдан, Каравелово и Слатина са подавали нееднократно сигнали за незаконна сеч. Пострадали от района твърдят, че тази сеч, както и непочистените от дървета и клони речни корита са основната причина за голямата трагедия.

А властите са на противоположни позиции по въпроса дали има или не незаконна сеч. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев изказаха коренно различни тези.

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи. Това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите. 

Ревизоро за наводненията в Карловско: Не е виновна незаконната сеч

"Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени", каза той.

"Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция", посочи още Тошев. 

Проверка в района на карловските села показа, че има данни за сеч в нарушение на плановете, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му е важно да се изясни дали тези нарушения са допринесли за тежкия инцидент. 

Днес екипът ни попадна на публикация в мрежата, която е озаглавена "Дано да съм лош пророк, но следващите удавени села ще са Свежен, Мраченик и Домлян!". Нени пише във Фейсбук, че камиони не спират да слизат от гората и да претоварват иглолистен и широколистен материал на няколко площадки в ТИР-ове и камиони, които заминават в неизвестна посока.

"Оставям компетентните да се изкажат по казуса!", добавя още Нени и допълва:

"Ще кажете - ами от къде ще се греем зимата. С две ръце съм ЗА да се извозват за отопление... Ама надали баба Гичка си е поръчала 30-40-50 кубика (понеже не знам колко побира с ремарке или полуремарке). Снимките са нищо с това, което се случва ежедневно от години там! Да, може би законно! Но напълно неморално и пълно кощунство е всичко да се изнася и огромни трупи да стават ЕКО пелети... Кое ви е ЕКО-то бе? За цени няма да коментирам!".

Според Деница Георгиева, която коментира публикацията на Нени, сечта в гората над Свежен е от години. Тя споделя, че дори е направен нов-стар път - посока Домлян, откъдето дървата се извозват, за да не се набиват на очи.

"Почти на всички са известни фирмите, свързани с това, както и тази, която изсече доста голям обсег и в търсене на "злато" по реката! Какво се учудвате не знам, при положение ,че всичко се потулва и замазва!", допълва Георгиева.

Последно - има ли незаконна сеч в Карловско или няма? Отговорите, а с тях и доказателствата - кога? Да вярваме на очите си или на думите на властите?

Демерджиев: Има данни за сеч в Карловско, извършена в нарушение

Първите резултати в района на Карлово показват незначителна сеч