Медицинска сестра, която е в сферата на палиативни грижи и е работила с умиращи хора в продължение на осем години, разкри за какво най-често съжаляват нейните пациенти. Брони Уеър е австралийка, която се грижи за хора, чиято смърт се очаква до месеци.

Тя записва своите наблюдения в книга, озаглавена „Петте най-големи съжаления на умиращите“, където споделя истории на пациенти, пише "Дейли Мейл".

Уеър посочи няколко общи теми по отношение на съжаленията на хората, намиращи се в края на жизнения си път, но най-срещаното от тях може да се обобщи като: „Иска ми се да имах смелостта да живея живот, верен на себе си, а не живота, който другите очакват от мен“.

Умиращите също съжалявали, че са работили твърде много, не изразявали истинските си чувства, не поддържали връзка с приятелите си и не си позволявали да бъдат щастливи.

1. „Иска ми се да имах смелостта да живея живот, верен на себе си, а не живота, който другите очакват от мен“

Уеър разкри, че много от нейните пациенти са потискали истинските си желания, за да угодят на семейството, приятелите и романтичните си партньори.

„Единственият начин да намерим мир в себе си е да бъдем верни на собственото си призвание, на мечтата си и на собствената си природа“, смята тя.

2. „Иска ми се да не бях работил толкова усилено“

Хората обикновено съжаляват, че прекарват твърде много време на работата си и пропускали важни семейни моменти. Уеър споделя, че нейните пациенти не приемат, че не са успели, за да създадат балансиран живот, в който дават приоритет на близките си пред работата.

3. „Иска ми се да имах смелостта да изразя чувствата си“

Медицинската сестра споделя, че потиснатите чувства водят до огорчение, обида и скъсани взаимоотношения.

„Да бъдем уязвими и искрени за нашите емоции и преживявания е това, което ни свързва с другите и ни позволява да изпитаме истинска интимност“, каза тя.

Уеър препоръча винаги да бъдете честни, когато е възможно, за да избегнете съжаления за смъртно легло.

4. „Иска ми се да бях поддържал връзка с приятелите си“

Много от пациентите на Уеър приоритизирали работата и семействата си, но така с течение на времето загубили връзка с приятелите си – факт, който ги преследвал през последните им месеци.

Полагането на усилия за поддържането на вашите приятелства и поддържането на комуникацията ще гарантира по-добро качество на живот, подплатено със съпричастност и  подкрепа.

5. „Иска ми се да бях позволил да бъда по-щастлив“

Уеър разкри, че много от нейните пациенти са осъзнали към края на дните си, че щастието е въпрос на лично усещане - и са съжалявали, че са попаднали в цикъл от самоналожени ограничения и негативно мислене.

„Щастието е избор и всеки трябва съзнателно и активно да го избира ежедневно“, пише тя.

Нейните пациенти се страхували да променят живота си – дори към по-добро – и затова често оставали „заседнали“ в точката, в която не се чувствали добре.

Превод: GlasNews.bg