Компанията Meta представя нов инструмент за безопасност, Personal Boundary, в онлайн виртуалността, след новината за жена, която е била виртуално изнасилена по-малко от минута след влизането й в метавселената.

Нина Джейн Петъл, майка на 4-годишно дете, разказа как нейният аватар е бил опипван от трима мъжки аватари в Horizons Venues, като се твърди, че това не е първият подобен случай. Тя обясни, че минута след влизането й в Horizon Venues с аватар, който прилича на нея - руса жена на средна възраст, облечена с дънки и блуза, трима аватари с мъжки гласове започнали да я докосват неподходящо. 

Вивек Шарма, вицепрезидент на Horizon, каза в публикация в блог, че Personal Boundary ще създаде "повече лично пространство за хората и ще улесни избягването на нежелани взаимодействия".

"Ако някой се опита да влезе във вашата лична граница, системата ще спре движението им напред, когато достигне границата", каза още той.

Въпреки че Personal Boundary ще бъде включена по подразбиране, потребителите все още трябва да могат да си "дадат пет" или да си допрат в поздрав юмруците, като изпънат ръцете си, пише Труд.

Говорител на Meta каза пред The ​​Verge, че потребителите не могат да изберат да деактивират Personal Boundary, защото има за цел да установи норми за взаимодействие в тяхната метавселена.

Потребителите на Horizons Venues трябва да имат навършени 18 години, но експерти смятат, че е лесно за младите да излъжат за възрастта си.