Пламъци обхванаха в събота Пампоровата къща в Пловдив, в която се намира гримьорната на Античния театър.Сигналът е подаден след 18:15 часа. Пет пожарни гасиха огъня в сградата.

Няма пострадали хора, но има материални щети. Огънят е обхванал покрива, засегнати са и 2 стаи. Според първоначалния оглед причината за пожара е късо съединение в бойлер. Остава въпросът обаче как е възникнало то, след като в сградата не е имало електричество.

Къщата е паметник на културата. Кметът на Пловдив заяви пред Нова, че тя ще бъде възстановена в най-кратки срокове преди предстоящия театрален и концертен сезон.

Пет пожарни загасиха огъня в Стария град в Пловдив, кметът е на място СНИМКИ

Пожарът във възрожденската Пампорова къща е тръгнал от междупокривното пространство и тавана на една от стаите. Съседи забелязали първи огнената стихия.

„Имаше страшно силен дим, идващ от покрива на сградата. Веднага се свързах със 112. Сигнал вече беше подаден. Това, което се виждаше, беше пламъци в едната от стаите и дим. Това беше и една от тревогите - да не тръгне през дърветата към останалите къщи. Но имахме готовност да се евакуираме, ако се наложи”, разказва Гина Кафеджиян.

Пет противопожарни автомобила пристигат на място.

„В момента, в който отвориха покрива, тогава се появиха пламъци, но много бързо бяха овладени”, заяви Елена Кантарева, директор на ОИ „Старинен Пловдив.

Къщата от три месеца е била заключена. Не се отоплява и от съображения за безопасност е с изключен ток.

„Там е работата, че е изключен токът отвсякъде. Централно е изключен токът. Как е възникнал късно съединение, сега ще кажат”, коментира Костадин Вангелов, охранител.

„Причината, която споменаха снощи от Пожарна безопасност, е късо съединение в бойлер на втория етаж и ми казаха, че дори и да не е включен бойлерът може да стане късо съединение. Къщата наистина не се ползва след приключване на сезона. През октомври месец е зазимена. Имало е единични влизания на наши служители, но без да бъде включвано нищо”, обясни Елена Кантарева.

Затова сега ще се разследва кой от служителите на Стария град последно е влизал вътре и било ли е действително изключено електрическото табло. Къщата е застрахована.

„Около 15 квадрата покрив са нарушени. В една от стаите на съблекалните е нарушен покривът. Съответно в момента имаме теч от водопровода. Сега ще го преустановим и се надявам застраховката да покрие разходите. Но ние ще предвидим и в бюджета средства за това да бъде възстановена къщата каквато е била и преди”, заяви кметът Костадин Димитров.

Къщата е паметник на културата от местно значение и още преди пожара имала изготвен план за реставрация, което ще улесни процедурата по нейното възстановяване.