Министерството на вътрешните работи е предприело всички необходими законови действия за да защити бившите граничари, търсени от Турция за смъртта на бракониер през 2008 г.

Това увери министър Калин Стоянов четиримата българи, които като служители на ГДГП са изпълнявали служебните си задължения в зоната за отговорност на РДГП – Бургас, и за част които Турция поиска екстрадация.Техният адвокатът отбеляза, че подкрепата на ръководството на МВР е ценна не само за тях , но и за техните семейства.

Вътрешният министър Калин Стоянов пое ангажимент въпросът да бъде поставен на политическо ниво и в утрешния ден ще информира премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел за предприетите действия.

Ще екстрадират ли българските граничари, обвинени в убийство на турски бракониер

Случаят отново придоби актуалност тази седмица, след като Турция поиска екстрадирането на четиримата български граничари. Съдът в град Къркларели реши да продължат процедурата по издаване на червена бюлетина на Интерпол за сънародниците ни.

Случаят е от април 2008 г. Тогава близо до Резово турски бракониер е прострелян смъртоносно при улов на риба. Заключенията на българския съд са за самоотбрана и нещастен случай. Всички граничари, някои от които вече не са в системата на „Гранична полиция” бяха оправдани на няколко инстанции у нас.