Жителка на Перник твърди, че е усетила остра миризма на бензин в дома си. Маргарита Стоянова е усетила миризмата около 9:30 часа на 25-и април.

Жената обяснява в социалната мрежа Facebook, че миризмата се просмуква от канализацията и навлиза в домовете на хората през сифоните.

Маргарита Стоянова уточнва още, че миризмата на бензин е усетена на ул. "Кюстендил" в квартал "Църква".

"Един час и повече продължи днешното тровене на хората по улиците "Кюстендил" и "Явор" и всички съседни, свързани с канализацията!", написа тя.

По думите й това не е изолиран случай.

Жената твърди още, че миризмата на бензин се дължи на това, че недобросъвестни граждани изсипват гориво в канализацията.

"На хората ,които го правят - да знаят, че тровят всички живущи! Къщите се превръщат в газови бомби! Ако желанието ви е било да изтровите хората - е, постигнахте го! Дано всички виновни го прочетат и да имат поне малко съвест и милост към бебетата и възрастните хора, които толкова се стремят да убият!", написа тя.

В. Петрова написа в коментарите под публикацията на Маргарита Стоянова, че Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да бъде уведомена за случващото се.

Съдържащите се в нефтопродуктите ароматни въглеводороди, вкл. бензен (бензол – ост.), са риск за човешкото здраве. Бензенът е доказан канцероген и увеличава риска от рак и други заболявания. Високо процентно съдържание на бензен (бензол) в бензина е тясно свързано с епидемологични, клинични и лабораторни данни за заболявания на кръвоносната система, като остра миелоидна левкемия (acute myeloid leukemia, AML), апластична анемия (aplastic anemia), милеодиспластик синдром (myleodysplastic syndrome, MDS), остра лимфобластична левкемия (acute lymphoblastic leukemia, ALL) и хронична миелоидна левкемия (chronic myeloid leukemia, CML).

Бензиновото отравяне се получава при вдишване на пари от бензин, обикновено професионално. При тежко бензиново отравяне може да настъпят смущения в дишането, в сърдечната дейност, „бензиново опиянение“, гърчове, безсъзнание, дори смърт. При по-леко бензиново отравяне се наблюдават главоболие, смущения в централната нервна система, световъртеж, трепкане на мускулите, дразнене на лигавицата и др.

Снимката е илюстративна.