Пенсионерка от Перник е изпратена да си поднови шофьорската книжка в… Гърция.

Жената шофира от 45 години и досега е презаверявала свидетелството си единствено в КАТ в миньорския град.

Сега обаче се оказва, че ще трябва да пътува към южната ни съседка, дори може да се наложи да кара опреснителен шофьорски курс в Гърция.

Дали става въпрос за недоразумение или законов абсурд?

"Миналата седмица отидох в КАТ и попитах какво трябва да направя, за да си обновя книжката. Обясниха ми, че имам адрес в Гърция и затова трябва да отида до там, за да си подам документите. Но аз нямам двойно гражданство", настоя Людмила Гогева пред Нова тв.

"Ооо, вие имате пребиваване в Гърция, имате адрес в Гърция, ще трябва да ходите да си направите книжката там! Останах шокирана, не знаех къде се намирам. Учудих се и попитах: Откога е това?, Защото 2010 съм си правила тук книжката. Аз съм българска гражданка, с лична карта, издадена от Перник. Питам каква работа имам в Гърция, че да ми вадят там книжката?", настоя жената.

"Явно пернишкият КАТ четат директивите и Закона за движението по пътищата така, както дяволът чете евангелието", коментира Красимир Георгиев, председател на УС на Съюза на автомобилистите.

По думите му жената е запратена в Солун, за да може чиновниците в местния КАТ да изпитат удовлетворение, че е върнат поредния гражданин от гишетата.

"Когато един гражданин от страна член на ЕС пребивава повече от 185 дни в последните 12 месеца в друга държава, членка на общността, по трудово правоотношение, а личните му ангажименти са в България, то той е в правото си да поиска преиздаването на документите му в страната, където е роден и живее", обясни практиката Георгиев.