„Положителен факт в снежната обстановка вчера е, че в Южна България температурата беше положителна и снегът не успя да създаде проблеми. По усойните места – там, където няма слънце, ще си остане заледено цял ден.“

Това каза климатологът Симеон Матев в предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria.

Днес ще е чудесен ден за всички, които обичат снега. Ще е слънчево и ще става за шейни. Температурите не са толкова ниски, през деня ще бъдат близки до нулата.

„Обикновено след дните, през които е много топло за януари, на следващия ден завалява сняг. Това правило се потвърди и сега. Няма място, където да е под 1 градус като средна температура за месеца у нас. Температурите са с 2-3 градуса над нормалните за момента. Струва ни се, че е студено, но температурите са с няколко градуса над нормите“, коментира още Матев.

„Ще превали слаб дъжд към четвъртък. В събота, когато ще е следващото застудяване, ще има леки превалявания от сняг, но няма да са значителни и ще са предимно в Североизточна България“, посочи климатологът.

„За големи мегаполиси като Лондон, Париж и Берлин недопускането на стари коли в центъра е помогнало, но София се намира в котловина. Самото географско положение на София предопределя, че спре ли вятърът, фините прахови частици достигат доста високи стойности“, коментира още Матев.

По неговите думи студеното време ще се задържи в понеделник и вторник сутрин, на места ще има температури до -10 градуса. Февруари също ще започне с отрицателни нощни температури и температури през деня от 2 до 8 градуса.

„2023 година беше най-топлата година в България. През последните 15-18 години температурните аномалии са все в положителна посока. Скоростта, с която се повишават температурите, хич не е за подценяване“, смята Матев.