Реконструкцията на станалия вече прословут в Пловдив булевард "Хаджи Димитър", която продължи достатъчно, за да изнерви до краен предел пловдивчани, вече би трябвало да е в спомените им. Би трябвало да забравят за праха, провалените бизнеси, разбитите тротоари и безкрайните лупинги, които правеха, за да си стигнат до къщите. През цялото това време имаше една категория живеещи в квартал Смирненски, за които ремонтът се превърна в истински ад - майките.

Майките, които отглеждат децата си в квартала, като че ли бяха най-ощетени. Защото да стигнат с количка до яслата или детската кухня, беше не просто трудно, а истински кошмар. Е, зейналите шахти вече ги няма, на острова на булеварда се мъдрят пейки безчет, даже има светофар на кръстовището с улица „Лерин”. Шофьорите си отдъхнаха, защото най-после могат да завият от по-малката улица към булеварда, без да избълват псувни повече от пейките, но... горките майки (а и всички останали пешеходци, разбира се) отново са подложени на изпитание. 

Оказа се, че светофарната уредба, монтирана на кръстовището и "пусната" още през декември, работи избирателно - за шофьорите свети, за пешеходците - не съвсем. И понеже е от "умните", както се досещате, невинаги червеното за шофьорите означава зелено за пешеходците. Два от секторите за пешеходци не работят, което обърква хората, а майките с бебета, които преминават всеки ден минимум по два пъти този светофар, за да вземат храна на децата си или да ги заведат на парк, рискуват живота им, опитвайки се да преминат, разгадавайки кога е "зеленото" за тях.

Майки се свързаха с GlasNews, за да изразят възмущението си от некоректния светофар, като някои от тях твърдят, че едната секция не е работела още от самото начало на пускане на светофара. Другата се е "скършила" преди дни. Така сега на прибежки - тука има, тука няма, те се опитват да пресичат.

Репортер на GlasNews се убеди с очите си за нелепата ситуация, затова питаме: Пешеходците не се ли броят за хора? Кому е необходимо ежедневно десетки пловдивчани да са подложени на емоционално напрежение и страх за живота си? Чакаме отговор.