75-годишен мъж почина при пожар край Кюстендил. Сигнал за огъня е получен вчера около 15:40 ч. в районната служба (РС) за ПБЗН в Кюстендил. Сигналът е бил във връзка със запалени сухи треви в местността "Сюлейманица", а произшествието е ликвидирано от един пожарен автомобил с четирима служители от РСПБЗН-Кюстендил.

Общо 120 пожара са ликвидирани на територията на България през изминалото денонощие.

Звената за ПБЗН са реагирали на общо 146 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. От възникналите 120 пожара 17 са с материални щети - шест са били в жилищни сгради; два - в спомагателни, временни или паянтови постройки; два - в транспортни средства; два - в горски масиви; два - в селското стопанство; един в съоръжения на открито и два - на други места. Без нанесени материални щети са възникнали 103 пожара, от които 51 - в сухи треви, горска постеля и храсти; 38 в отпадъци; три - в готварски уреди и комини и 11 други.

Извършени са 22 спасителни дейности и помощни операции: три - при катастрофи в транспортни средства; 17 - техническа помощ, две - оказване помощ на пострадали граждани - транспортиране до лечебно заведение и една - с използване на алпийски способи.

През изминалото денонощие са получени четири лъжливи повиквания.