Видео в социалните мрежи, на което ясно се вижда как мотористи се движат с над 160 км/ч. по бул. "България" в София, събра стотици коментари в социалните мрежи. В клипа добре се вижда и километража на единия мотор.

Интересното е, че в същото време други два мотора го изпреварват, което значи, че се движат дори и с повече от 160 км/ч. Ограничението в тази част на София е 70 км/ч. Видеото е заснето в деня на откриването на мотосезона.

Ще има ли наказания за нарушителите?

„В рамките на 50-секундно видео тези млади хора направиха три нарушения. Тук ограничението на скоростта е 70км/ч, единият моторист се движи със 160. За такова нарушение глобата е 700 лева и за три месеца трябва да му се отнеме свидетелството за управление. Отделно – за всеки 5 километра над ограничението, глобата се увеличава с 50 лева“, обясни пътният експерт Тенчо Тенев.

По думите му нарушителите могат да бъдат открит, ако има записи от камерите по бул. „България“. Така водачът може да бъде открит по задния регистрационен номер на мотора.

С още по-висока скорост на клипа се вижда как друг моторист изпреварва на задна гума, а на седалката има и седнало момиче.

„Това е изключително опасно и създава сериозна предпоставка за тежка катастрофа“, допълни пред БТВ Тенев.

Александър Бакалов, който е моторист от години, заяви, че за него трябва да се вземат сериозни мерки.

„Аз не практикувам подобни просташки изпълнения, защото най-малко уважавам себе си и мотоциклета си. Наказанието на закона е ясно, но житейското наказание какво може да бъде. Липсата на личен морал е в основата. Свободата е самоконтрол, а не свободия“, обясни Бакалов.