МВР ще глоби всички униформени, извършили нарушения по пътищата.

Абсолютно целият състав на силовото ведомство, включително администрацията, ще бъде проверен по Закона за движение по пътищата за невръчени актове и фишове, обявяват от вътрешното ведомство пред "Телеграф".

Заповедта е издадена от вътрешния министър Бойко Рашков и е сведена до всички началници на главни дирекции, областни дирекции и РПУ-та от главния секретар Петър Тодоров.

Под ножа

"Директорите на всяка дирекция и районно управление са избрали вече служители, които да се заемат с проверката на състава. Влиза се в системата на Пътна полиция и оттам вече по ЕГН излиза дали даденият полицай има невръчени актове, фишове и на каква стойност са", обясняват от силовото ведомство.

До края на месеца е срокът, в който всички ченгета и чиновници ще трябва да се подпишат в протокол, че са си получили глобите, след което да отидат и да си ги платят.

До момента проверката е показала, че има униформени, навъртели 1200 и дори 1500 лв. глоби. Най-често те били за превишена скорост по магистрали и селски пътища.

Давност

Доста от служителите, изловени да карат като джигити, започнали да се оправдават, че те не са били зад волана на даденото МПС, но от МВР били категорични – да се погасяват глобите. Имало нарушители както от ГДНП, ГДБОП, Гранична полиция, така и от районните управления от София и страната.

Други от спипаните униформени пък обяснили, че няма да плащат санкциите, а щели да чакат да мине давностният 5-годишен срок и така да си спестят плащането.

Само преди десетина дни Рашков издаде и друга заповед - катаджиите да излязат от храстите, тъй като редовно изскачали изненадващо на пътя и били предпоставка за катастрофи.

В нея е описано още катаджиите да дебнат за скорост на места с висока концентрация на ПТП, а не например след пътни знаци, където знаят, че шофьорите натискат газта и винаги нарушават ограниченията.