Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа. Целта им ще е да повишат осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу COVID-19, съобщават от здравното министерство. Ще се разяснява на хората и защо е необходимо стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

За това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения“ на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Премиерът с апел към родния бизнес: Въведете зеления сертификат!

Всички присъстващи изразиха готовност да помогнат. В информационните канали и социални мрежи, ползвани от съответните общности, ще се разпространява надеждна информация по темата, която да е на достъпен език.

Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията и с оглед обществените нагласи, ключови са усилията в посока връщане доверието към научните постижения в медицината и ваксините. „Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния“, посочи Роберт Джераси.