Първата ми заповед като министър-председател е служителите в Министерски съвет да идват на работа със зелен сертификат. Същото ще направят и министрите. И призовавам бизнесът също да го въведе, защото трябва да вдигнем нивото на ваксинацията, за да няма повече локдауни, този призив отправи премиерът Кирил Петков в речта си на форума "Пауърс съмит" в София.

Според него бизнесът и учените трябва да са във връзка, за да създават добавена стойност, а оттам и данъци. А работата на политиците е само да не позволяват тези пари да отиват в нечии джобове.

Три основни приоритета на правителството си, посочи той пред присъстващите на "Българския Давос".

"Нашата роля като правителство е да инвестираме в образование на бъдещето, което ще направи така, че първокласниците днес да са адекватни на пазара на труда до 2080 година", каза премиерът.

"Следващата важна задача е здравеопазване, така че работниците на да не са болни", заяви още Петков, като именно в тази част от речта си той отправи и призива си за ваксинация.

"И естествено, третата ни задача е да няма нито един възрастен под линията на бедността", категоричен бе Петков.

По думите му България има всички предпоставки да е просперираща държава.

"Липсват ни единствено нулева корупция и координация да говорим с един глас, който да е позитивен", настоя министър-председателят.