Нов случай на агресия срещу медик. Недоволен баща удари през лицето медицинска сестра. Баща на 8-годишно момиченце бил препратен от частна клиника към държавната болница за изследвания и настаняване.

Медицинското лице, станало жертва на физическа агресия, била вътре и помагала за спасяването на пациенти в изключително тежко състояние, един от които в кома, а друг с белодробна емболия. Това каза дежурната лекарка.

По думите на бащата детето му пък било с много висока температура –над 39 градуса, която не се влияела от медикаменти. До конфликта се стигнало, след като  не открил медицинското лице на регистратурата.

„На регистратурата никой, хората чакат, чакаме пет минути, чакаме десет минути, през това време звъним на звънеца. На десетата минута се появява една сестра и я попитахме да влезе да викне някой. Тя каза: аз не съм от този сектор. Влезе, казаха: Да чакаме, когато си свършат работа, тогава ще дойдат“, обясни в ефира на bTV бащата.

Минават още пет минути, докато сестрата от регистратурата излезе от отделението.

„Интересно ми е рецепционистката каква работа има в шокова зала, на 15-та минута излиза тази, която е на рецепцията, понеже вече звъним настоятелно. Започва да вика какво си се раззвънял? Казвам: Има дете за хоспитализация, а тя отговори: Ще го хоспитализирам, ако искам. Така ми отговори, има свидетели. Започна да се държи арогантно, право в лицето ми се завря и аз не знам как съм реагира. Възможно е да съм я ударил. И се държи все едно, че е някъде на полето, а сега обяснете ми това нормално ли е“, каза още мъжът.

Скандалът е потушен след намесата на полицията. Колегите на ударената медицинска сестра са възмутени. По думите им спешно-приемното отделение на областната болница е изключително натоварено, особено в почивните дни,  а недостигът на персонал е хроничен. Сестрата от регистратурата, станала жертва на физическа агресия, била вътре и помагала за спасяването на пациенти в изключително тежко състояние, един от които в кома, а друг с белодробна емболия.

„Все пак регистраторката също е медицинско лице и се случва да помага в обработката на пациентите. Колкото и да си афектиран, не е оправдано, не би трябвало да посягаш на медицинско лице, защото най-малко това лице не е виновно за тази ситуация и за това, че няма персонал“, заяви д-р Теодора Генова, дежурен лекар.

Конфликтът не само че се разиграва пред свидетели - пациенти и техни близки, но е заснет и  от видеокамерите пред отделението. Ударената в лицето  сестра отказа да застане пред камера, но обясни, че детето не е било в състояние на спешност. Въпреки това то е прието в детското отделение на болницата.

„Да, съгласна съм, че е за хоспитализация, но не е в тежко състояние за разлика от пациентите, които са били вътре. Добро общо състояние, гърло и фарингс хиперемирани. Имало е някаква болка в дясното ухо, а температурата, 37,1, поне това е отбелязано тук“, добави още д-р Теодора Генова.

„Детето в момента е на системи, има проблем с дишането, през носа никакъв кислород не минава, плюс температура, която от вчера е над 39 градуса и не се повлиява от медикаменти. Пред полицаите заявява, че няма да бъде хоспитализирано. Не се чувствам виновен. Има една стара българска поговорка – каквото повикало, такова се обадило. Ако има някакъв проблем и не им харесва да работят, чантичките и да си ходят“, коментира бащата на момичето.

Ударената медицинска сестра е категорична, че ще търси правата си в съда.