Пореден случай на „тунелно зрение“ в София. За това сигнализира шофьор, заснел случката, която за щастие се разминава без инцидент. На кадрите се вижда жена, движеща се пеша по тротоар. Тя носи шапка на главата си и държи телефон в ръка. Наближавайки пешеходна пътека, жената не спира, нито се оглежда, а продължава да върви, вперила поглед в мобилното устройство. За неин късмет превозните средства спират и изчакват да пресече.

"Тунелно зрение" и неправилно изпреварване - опасна ситуация в София ВИДЕО

„The walking De@d! Една от честите грешки, които допускат пешеходците, тунелно зрение в смартфон!,“ написа авторът на видеото, публикувано в мрежата.

„Някой им е казал, че имат предимство и това им дава безсмъртност,“ коментира мъж.

Да си припомним и какво гласи законът по темата:

Съгласно чл.32 на ЗДвП :
когато пешеходец реши да навлезе на платното за движение на МПС има право да сигнализира с ръка това си намерение (с цел да предупреди останалите участници в движението) като е длъжен да знае, че сигналът, който подава пешеходеца не му дава предимство и е длъжен да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение.

Забранено е на всички участници в движението (включително пешеходците) преминаването и или пресичането през пътното платно при червен сигнал на пешеходния светофар, както и при забранителен сигнал на регулировчика.
Съгласно чл. 108 пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно (освен в случаите, когато няма такъв или невъзможно да бъде използван).

При пресичане на платното за движение (съгласно чл.113 на ЗДП) пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:

- преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства;
- да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
- да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
- да не преминават през ограждения от парапети или вериги.