Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в някои области. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София - област, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, където заболеваемостта е най-висока се обсъждат въвеждането на нови мерки", обясни той.

"Ще предложим ограничаване на 50% в капацитета на работа в някои обекти, сред които заведения за хранене и развлечения", добави Кунчев.

Обсъжда се и присъствено обучение на учениците на места на ротационен принцип.

"Относно мерките в сферата на образование – там МОН взима конкретните решения. Но според националния план вероятно вече трябва да се въведе обучение на ротационен принцип за учениците след 4 клас", каза Кунчев.

"От понеделник ще предложим учениците от 1-ви до 4-ти клас, както от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти и 11 клас - да учат онлайн", поясни още здравният инспектор.

Това се предвижда в 3 етап на националния план, добави той, коато се планира да бъде въведен в София.

Предстои все пак решението на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани и новите мерки, настоя доц. Кунчев.

"Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна", предупреди той.

Очаквайте подробности!