Идният октомври се очаква да бъде с температури близки до нормата и с валежи над средните. През този месец в България средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса.

Валежните периоди за месеца са в края на първата деседневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври.

Месецът ще започне със слънце и температури от 19 от 26 градуса, прогнозира пред "Труд" Петър Янков, синоптик на TВ-MET.

От 3-ви до 5-ти октомври се очаква дъждовно време, с максимални температури между 17 и 23 градуса.

От 6 до 12 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури от 21 до 27 градуса.

Периодите със значителни валежи са от 19 до 21 и от 25 до 28 октомври, като по планините, над 2200 м надморска височина, ще вали и мокър сняг.

Температурите ще се понижават. От 25 до 27 октомври чувствително ще захладнее и по високите полета и в планините ще превали сняг.

Октомври е месецът на Златната eсен. Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец обикновено най-често господства антициклоналния тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло. Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края.

Въпреки, че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса. Дори има и дни в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32, 38 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези през които времето е мрачно и хладно. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия, коментират климатолозите.