Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица тази сутрин излязоха на протест заради качеството ѝ. Те твърдят, че от седмица насам от чешмите им тече мътна и кална вода. Освен това вече четвърта година местното население се бори с друг проблем - наднорменото съдържание на манган, който се утаява по тръбите на водопреносната мрежа. Въпреки че ВиК-Пловдив и община Родопи са изготвили  цялостната проектна документация, държавата не е отпуснала средства за изграждане на водопровод от трите нови сондажа, недоволстват хората.

Местните казват, че купуват питейна вода от магазина. Някои се къпят с калната вода, но младите семейства пълнят от съседни села, за да изкъпят бебетата си. Жителите на Брестовица наричат ситуацията геноцид. „Няма да спрем! Това е само началото! На 24 април ще блокираме пътен възел до Пловдив”, закани се Любомир Томов, който е председател на гражданското сдружение "Живот за Брестовица".

Пак манган от чешмите в Брестовица: Хората се вдигнаха на протест ВИДЕО

Проектът за нова водопреносна мрежа струва около 25 млн. лева, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов, предаде Нова. По думите му 50% от финансирането трябва да бъде осигурено от ВиК дружеството, а останалата половина – от общината.

„Към момента водата не е с питейни качества”, призна главният инженер на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев. Той подчерта, че именно затова цената ѝ за кубик била намалена. От общо 12.5 млн. лв., които дружеството трябва да осигури, са събрани едва 350 хиляди, заяви Чемишев. Ще се иска заем от Българския ВиК холдинг, увери той.