Шофьорка се оплака в социалната мрежа Facebook, че неизвестни са задигнали регистрационните табели на автомобила й.

Колата на Илияна Иванова била паркирана в района на жилищен комплекс "Лагера" в София.

"След като някои хора не се спряха да крадат чистачки и да пукат гуми, сега дойде ред на регистрационните табели на колите", написа тя.

Жената отбелязва в публикацията си, че е забелязала, че регистрационните табели на други автомобили също липсват.

"Онзи ден откраднаха моите, а дни след това видях още няколко коли без регистрационни табели. Нямам думи за безобразието на някои хора! Видях по-долу, че има публикация за намерени регистрационни табели, за съжеление, не са на моята кола. Дано някой се зарадва, въпреки че нямам представа какво се прави в такъв случай", допълва Илияна.

Потърпевшата е сигнализирала органите на полицията. 

"Номерата ми са обявени за откраднати. Дано крадливата пасмина си намери майстора в някакъв момент!", завършва публикацията си тя.

Тя е посетила КАТ, а служителите там й съобщили, че напоследък зачестяват кражбите на регистрационни табели.

Задигането на чужди номера е нагла схема, която съществува от години.

Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Най-често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от някоя бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията веднага се насочва към собственика, който - оказва се - също е потърпевш. По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно, описват схемата от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Регистрационни номера се задигат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати, какъвто случай имаше наскоро. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете заявление (жалба). Така органите на реда биват уведомени. На потърпевшия се налага след това да си плати за нови табели в КАТ.

Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.