Незаконно сметище от умрели животни вдигна на крак институциите. То се намира край международния път Е-79 в близост до Мездра.

Международен шофьор сигнализирал кмета на село Типченица, че в Мала река край пътя са изхвърлени не само строителни и битови отпадъци, но и десетки чували с трупове на животни и кости, а в района се носи непоносима миризма на мърша. Кметът уведомил институциите.

„Тук има всякакви чували с биологични отпадъци. Скелети от крави, хвърлени овце, още не сме го проверили всичкото. Явно струва пари да се изхвърли това на екарисаж“, коментира пред БТВ кметът на Типченица Георги Георгиев.

Проблемът е, че в реката е водохващането за село Типченица.

„Ние сме на границата на екокатастрофа - тук са изхвърлени тези биологични отпадъци, по надолу на около 600-700 метра е нашето водохващане, тръбите са оголени в реката, и ако паднат камъни от строителството на пътя, който правят, и се спукат тръбите, всичко ще отиде във водата за населението на село Типченица“, разказа управникът.

Районът е бил инспектиран от представители на Агенцията по храните. Обмисля се животинските отпадъци да бъдат изгорени с мобилен инсинератор на място, за да се избегне необходимостта от транспортиране. Издирват се извършителите.