Днес ще се състои заседание на Общинския кризисен щаб, на което ще бъде взето решение за това кога, при какви условия и за кои групи ще бъдат отворени парковете за разходка в Пловдив.

 „Ще проведем онлайн заседание и ще уведомим гражданите", заяви кметът Здравко Димитров, като подчерта, че в Пловдив мерките се определят според указанията на Министерството на здравеопазването. Община Пловдив и районните кметства имат готовност за организация на използването им при спазването на всички изисквания за социална дистанция и превенция, коментира още Здравко Димитров.

Минути по-късно стана ясно следното: 

Забранен остава достъпът до парковете в Пловдив, съобщиха от общината. В събота кметът Здравко Димитров заяви, че може да ги отворят за родители с деца до 12 г., с което предизвика надежди сред пловдивчани.

Днес обаче уточниха, че чакат решение на Националния оперативен щаб и на здравното министерство. Ген. Венцислав Мутафчийски пък каза по-рано, че отварянето на парковете е решение на кметовете. Но предупреди, че това би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка.

"Ще изчакаме да видим експеримента в София, тъй като само там е разрешено да проиграят ситуацията", допълниха от градската управа в Пловдив.

Кметът Здравко Димитров увери, че общината има готовност да създаде организация за по-облекчен режим за достъп в парковете. За окончателното отпадане на забраната обаче трябва да се произнесе Националния оперативен щаб и здравното министерство. Той предупреди пловдивчани да спазват мерките, да носят маски и да не се събират на групи.