След сканадала, разтресъл хижа „Хубавец“ край Карлово, при който персоналът обяви, че подава молба за напускане на туристическата база, изключително разочаровани от секретаря на Туристическото дружество, и за който GlasNews ви информира, сега от Управителния съвет на ТД „Васил Левски“ написаха отворено писмо отговор до медиите, институциите и гражданите. Публикуваме го без редакторска намеса и с оригиналния правопис:

"Чашата преля": Скандал разтресе хижа "Хубавец"

"Отворено писмо отговор до медиите, институциите и гражданите от Управителния съвет на ТД „Васил Левски“ – град Карлово

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас, по повод публикацията на бившия вече наемател на хижа „Хубавец“ – г-н Антон Стефанов в социалните мрежи, за разочарованието му от секретаря на Туристическото дружество и новия Управителен съвет, за да изложим своето становище и да ви запознаем с фактите.

ТД „Васил Левски“ – град Карлово навърши 121 години от създаването си и стопанисва най-трудно достъпните хижи в Централна Стара планина! Дружеството се управлява от Управителен съвет, който е ръководния орган и се избира на Общо събрание от всички членове! Всеки в управителния съвет работи на доброволни начала, без заплащане, с една цел - да продължим традициите на старите планинари, да съхраним и обогатим нашата природа, без да я унищожаваме и променяме! Хижите, стопанисвани от нас са трудно достъпни, тяхната поддръжка и зареждане с хранителни продукти и материали става само с животинска тяга! В Управителния съвет сме хора, които отделят от свободното си време, за да помагат на наемателите по хижите – за ремонти и поддръжка, за да създаваме по - добри условия за почивка и безопасна разходка на семействата в планината! Няма други личности и от предишните, и от настоящите членове на Управителните съвети в Туристическото дружество, които да не са помогнали със средства или безвъзмездна работа за облагородяване на обстановката по хижите.

На 3 ноември 2023г. в Туристическата спалня на града се проведе поредното заседание на Управителния съвет на ТД „Васил Левски“ – Карлово, на което присъстваха всички членове на съвета и ревизионната комисия! На него беше изслушан г-н Антон Стефанов – наемател на хижа „Хубавец“ и изпълнителя на първи етап от ремонта на водозахващането на хижа „Хубавец“. Запознахме се с техните аргументи за нападки, отправени през социалните мрежи за изпълнението на водозахващането към хижата и възложената от ТД „Васил Левски“ за изпълнение поръчка. На заседанието беше приета депозираната оставка на наемателя на хижа „Хубавец“!
През изминалите четири заседания на Управителния съвет винаги първа точка от дневния ред са били ремонтите и поддръжката на хижа „Хубавец“! Туристическо дружество „Васил Левски“ - град Карлово успешно стопанисва и поддържа хижа Хубавец в продължение на повече от 60 години. Винаги са разглеждани внимателно и задълбочено всеки един от проблемите на хижите, търсени са за съдействие по определени ремонти експерти в дадената област, разглеждани са различни оферти на изпълнители за ремонтните дейности, вземани са решения с мнозинство и е упълномощаван Секретарят на дружеството да следи и контролира тяхното изпълнение!

За всеки един от разходите на парите от Благотворителния бал 2023г. и дейностите по изпълнението им, документите са представени на ревизионната комисия и на счетоводителя на туристическото дружество!

Направени разходи по х. Хубавец, от м. април до момента, както следва :

1. За материали и транспорт с животинска тяга - 3 620,00 лв.
2. Закупуване на нова помпа за водна турбина - 6 500,00 лв.
3. Материали и труд за парното - 630,00 лв.
4. Други разходи от ТД „В. Левски“ - 892,00 лв.
5. Дарения - 3 500,00 лв.:
- готварска печка „Прити“;
- решетки от неръждаема стомана за водозахващането - 2 бр + 1 капак;
- ремонт на 2 бр. радиатори

ОБЩО РАЗХОДИ: - 15 142,00 лв.

За периода от м. април до момента г-н Стефанов е заплатил наеми за м. юни, юли и август на стойност общо за трите месеца – 1500,00 лв.

Същият е освободен от наем за м. април, май и от месец септември до края на календарната година, по решение на Управителния съвет с протокол № 10 от 19.09.2023г.!

Г-н Антон Стефанов е присъствал на срещи на УС на ТД „В.Левски“ проведени на 19.09.2023 г. и 3.11.2023 г., като в негово присъствие са разглеждани проблемите на х. Хубавец, без същия да представи план- програма за развитието на хижата. От наемателя до този момент не са постъпили писмени препоръки и жалби във връзка с текущите ремонти.
Ако все още някои от нашите приятели туристи и планинари, вярва на клеветите и нападките в социалните мрежи, сме готови да отговорим и предоставим нашите доказателства!

Всеки човек има право на свободно изразяване на мнение и позиция, но да се уронва престижа на Туристическо дружество с 121 - годишна история и да се нападат хора, които доброволно участват в неговото управление е болно и обидно!
Благодарим на наемателя на хижа „Хубавец“ – г-н Антон Стефанов за освежаване на фасадата на сградата и пейките пред нея, както и за ремонта за електрическата инсталация, за богатия асортимент от напитки и гозби, за доброто поведение, отношение и грижа за посетителите, с което се изчерпва неговия принос към поддържане и стопанисване на хижата. Но ще перефразирамe неговите думи „Приказката не свършва с поредния наемател на хижа „Хубавец!“. Тя е написана много преди нас, от всички нейни бивши наематели и ще продължава да бъде писана и след нас!

Нека запазим човечността и толерантността между хората, да не се нападаме и обиждаме в социалните мрежи, да злословим по този, който работи и се раздава, а да благодарим за всяка помощ и подкрепа в нашите начинания! Благодарим на всички, които ни помагат и подкрепят в опазване на нашия дом – хижите, които стопанисваме в Централна Стара планина!

Карлово 08.11.2023

Управителен съвет на ТД „Васил Левски“ - Карлово"

Отвореното писмо предизвика отново бурни дебати сред карловци, от които е видно, че мнозинството от хората застават на страната на вече бившия персонал на хижата. Ето няколко коментара, достатъчно красноречиви:

"От бай Ангел насам, що хижари се извъртяха и работата все не върви. Баба ми ми е разказвала как тя, като ученичка и цели класове от Техникума са изнасяли материали на гръб с раници. А сега един свестен ремонт не могат да организират. Жалко и тъжно, за нас, като карловци."

"Гледат да се налапат от дружеството. То страшна лакомия там. Не понасят хора, дето не им козируват. Свестен човек няма да се свърти скоро на хижата."

Стефан Христов: "Антон Стефанов е един от най-добрите наематели на тази хижа, които съм срещал! Имах щастието да се запозная с него преди няколко месеца и останах възхитен от начина, по който ръководи хижата, от гостоприемството и човечността му. Като чета горния материал, се сещам за помпата, която заварих едва преди 2 месеца... надявам се инвестицията, която се визира да е направена след това, понеже това, което заварихме повече приличаше на устройство за създаване на изкуствени водопади, отколкото на помпа. Сещам се за предишен наемател - кисел, неприветлив възрастен господин, чието име дори не исках да науча... Най-ужасният хижар, който съм срещал! А от една хижа, каквато и да е, най-ясни спомени остават именно от отношението на домакините. Не от новите легла, не от лъскавите тоалетни, перфектните фасади или брилянтно окосените поляни, а от вкусната храна и добрата дума. Така че може би е редно като говорите за това, с което се изчерпва приноса на някого, да помислите кое е истински важното в планината. А с тона на съобщението си отговаряте на този въпрос много ясно. Това, че ТД е на 121 години нищо не значи... Държавата ни е на 1300 години, но това не значи, че в момента не е на дъното на същестуването си. Надявам се бюрократщината да не замъглява съзнанията ви и да не превърнете планината в поредното отражение на зле функциониращата държавна система."

"Добре че 121 години не управлява този УС. Тогава нямаше да ги има нито хижите, нито традициите. След негативите в управлението на хижите последните години (х. Хубавец след бай Ангел, х. Равнец след Камен и х. Свежен) най-логично е не да управлявате доброволно, а да си ходите доброволно. За другите 2 хижи не говорим, защото все още хижарите търпят, ако и те напуснат, ще стане интересно. А за туристическата дейност, развивана от самото дружество, нямам думи. Бройката на УС също е интересна - 5 хижи 14 души УС."

Продължаваме да следим темата.