Дори по паркингите на големите вериги магазини из София паркоместата често не стигат. Особено в часовете, когато столичани бързат да свършат битовите си задачи след работа.

По тази причина често шофьори, които не паркират плътно в очертанията, си навличат гнева на своите съграждани.

А често ситуацията добива и публично измерение - негодуващи граждани качват публикации в социалните мрежи, които се радват и на значителен интерес. Подобна е и следващата случка, в която обаче много граждани намериха оправдание на заснетия шофьор.

Лъскав автомобил бил паркиран посредата на две места на паркинга на голям столичен автомобил. Това възмутило гражданка, която останала изумен от проявата. Тя бързо-бързо споделя гледката в една от големите групи на столицата във Facebook, където коментарите са разнопосочни.

Лъскави коли предизвикаха въпроси. Редно ли е там? СНИМКИ

Доста хора реагират с разбиране на постъпката. За други проявата няма оправдание, като те са на мнение, че подобно поведение създава ненужни проблеми.

"Разбирам го напълно. Като се набутат в теб и отворят със замах, огъвайки вратата барабар с кита. Ганя не е научен да пази, а и завижда и нарочно прави бели", защитава паркирането Никола Н.

"Не знам кое е по-изумително - простотията на паркиращия или броя на одобряващите го", смята Тони Н.

"Да не я драскат", лаконично констатира Здравко Л.

"На повечето паркинги местата за паркиране са направени тесни  и не можеш нормално да отвориш вратата си, така че го разбирам човека", допълва друг столичанин.

"Голям процент от хората не им пука, че си отварят вратите в другите."

Други граждани насочват темата на разговор към друга пътна реалност. Често новите коли са големи за съществуващите паркоместа. Това показа и нова статискика, разпространена преди дни.

Над половината нови автомобили, продавани в Европа в момента, са по-големи от стандартните места за паркиране, показва проучване на неправителствената организация Transport and Environment. Заради SUV-манията и все по-богатото оборудване на новите модели, те растат средно с по 0.5 сантиметра на ширина всяка година. През 2023 средната им ширина е била 180.3 см, като стандартът за паркомясто е 180 см.

Половината нови коли вече са по-широки от паркоместата