Пътните знаци в България - някои стари и ръждясали, други - "произведение на изкуството".

Правилно е знаците на пътя да се премахват в момента, в който станат ненужни или когато са твърде стари, но в много случаи това правило не се спазва. На стари и захабени пътни знаци ставаме свидетели всеки ден. Виждали сме и такива, които се превръщат в "произведение на изкуството", след като някой вандал реши да ги надраска със спрей.

Гледайки, колко човешки животи се погубват по пътищата, Нина Севова е решила да направи няколко снимки на пътните знаци из гр. Хисаря и ги публикува в профила си в социалната мрежа Фейсбук. 

Видно е от публикуваните снимки, че знаците са доста стари, ръждясали, не са светлоотразителни и едва ли отговарят на съответните изисквания. Други пък са скрити зад обширни храсти. "Разбира се, че има и нови, да не останете с впечатление, че всички са в това състояние!", отбелязва Севова.

"Нямам представа каква е инвестицията, за да се подновят и кой трябва да го направи, но със сигурност не струват, колкото човешкото здраве, живот и безопасно движение!", допълва още Нина и оставя хаштаг #АзИзбирамДаЖивеяВХисаря.

В коментарите под публикацията се включва Диана Русинова, която е експерт по пътна безопасност, основател и председател на Европейския център за транспортни политики. Тя споделя, че по въпроса за старите пътни знаци говори повече от 5 години. "Повечето хора се подиграват на това, което аз и екипът ми правим. Не само в Хисаря е така, в цялата страна е така, но обществото е глухо и очевидно сляпо.", добавя Русинова.

По молба на Нина Севова, Русинова дава съвет към коя институция следва да се обърнем, ако попаднем на подобен тип пътни знаци, като тези от снимките:

"Ако е в общината - към общината, ако е по път от републиканската пътна мрежа към АПИ, ако те ви отговорят, че нямат пари и пр. Подобни глупости, се обръщате към прокуратурата.", написа Диана Русинова и допълва: "Не бих искала да Ви разочаровам, но аз се боря с подобни неща от много време и незаинтересоваността на иституциите е впечатляваща…".