Пловдивски полицаи от всички подразделения преминаха курс за повишаване на професионалните умения за безопасно управление на служебни автомобили със специален режим на движение в екстремни условия и рискови ситуации.

Такова обучение се провежда за пръв път в България, а техен старши треньор е Илия Царски, който е многократен автомобилен шампион у нас. Теоретичното и практическо обучение ще се провежда на писта "Дракон" до село Калояново в рамките на един месец.

18-годишен с едва месец стаж предизвикал смъртоносната катастрофа край Карлово

„Имам удоволствието и честа да обучавам полицаите у нас, да надградят шофьорските си умения в екстремни ситуации. Тук учим  полицаите, че те трябва да се опитват да владеят автомобила. Това е изкуство и техника. Автомобилът се управлява както с волана, така и с педалите, а момчетата се справят бързо, адаптират се към ситуацията. Изпълняваме трудни завои, които са често срещани, а са и опасни най-вече в лошите метеорологични условия. Не на последно място и как да контролираме автомобила, когато той ни изненада и загуби контрол, как можем да се справим и упражним контрол и да го позиционираме правилно на пътя”, сподели пред GlasNews.bg Илия Царски.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков заяви, че обучението се провежда, тъй като при използване на специален режим на движение се налага униформените да преминават на кръстовища на червено, да се движат с висока скорост,  да се съобразят с останалата пътна обстановка, така че хем да пристигнат на време и бързо на място, хем да не създават предпоставки за ПТП, които биха довели до застрашаване на здравето както на самите тях, така и на останалите участници в движението.

„Колегите са получили отговори на въпроси, които въпреки дългогодишния стаж като шофьори, не са имали. Получили са обяснение как да реагират на някои по-рискови ситуации, така че да бъдат най-добре подготвени и да бъде безопасно за тях и останалите участници в движението. Надявам се случаите, в които им се налага да практикуват по-рисков начин на шофиране да бъдат колкото може по-малко”, заяви Георги Чергов – директор на пловдивската полиция.

Николай получи обаждане, а после изчезна. Имате ли информация? СНИМКА

„Пожелавам на полицаите колкото може по-бързо да се сработят с това на което ги учим по живо поздраво да се прибират вечер след работа при семействата си и те са пасителите на реда занапред още по-добри автомобили и униформи, както е в Европа и може и други мои колеги да им помагат да надградят техните учения”, завърши Илия Царски.