Майка изрази недоволството си от качеството на закуската, която синът ѝ получава в училище.

В публикация във Facebook страницата "Дневник на една хиперактивна майка", жената показа на последователите си закуска, предлагана на учениците — мит с с една осминка кренвирш.

Публикацията предизвика вълна от коментари и споделяния в социалната мрежа.

Майката разказва как е открила закуската в ученическата чанта на сина си, след като го е прибрала по-рано от училище. Тя не уточнява името на учебното заведение, но споделя следното:

"Тия кренвирши ще ме преследват до живот. Митачето днес нали го взех рано и не беше ял нищо, той и в нас не яде. Сетих се одеве да му разтоваря чанта. И сега да ви покажа. Това е закуската, безплатната, която държавата осигурява на децата. С една осминка от кренвирш. Сигурно са чели полемиките под моите кутии. 50 ст е цената, която се плаща от бюджета на ден за закуската на дете. Сами преценете какво може да се спретне за 50 ст."

Публикацията моментално привлече вниманието на много родители, които също изразиха своето възмущение от качеството на предлаганите закуски. Секцията за коментари е изпълнена с възмущение, разочарование и споделени опити за подобряване на ситуацията в различни училища в страната.

Една от коментиращите, Иглика Ванкова, отбелязва:

"При нас има кифла с локум без локум, питка със сирене без сирене, баничка с имитиращ продукт, кифла с подобие на конфитюр. За 3 години са давали само броени пъти закуска със салам. Но аз не позволявам да взима от тези закуски. За жалост има семейства без достатъчно доходи и в класа има деца, за които освен че са закуска, са и обяд. Приготвяме й всяка сутрин закуска в двойно количество, за да може да сподели с друго дете."

Някои от родителите обаче споделиха, че не навсякъде положението е толкова лошо. Ето какво написа Яна Лама:

"В София е така масово. Но от скоро сме в провинцията и тук и закуските, и обяда се приготвят в училище и децата много ги харесват. Закуските им ги дават топли направо. Да, тестени са, но са много вкусни и като е сирене, си е сирене (опитах и аз някои) и си е в нормално количество. Не знам, дали по всички по-малки населени места е така, но подозирам, че да."

В друг коментар на родител се отбелязва, че проблемът с нискокачествените закуски е от години:

"Тези училищни закуски не са се променили от години! Такива гнусни бяха и едно време, когато моите деца бяха малки!"

Тази ситуация отразява дългогодишния проблем с качеството на храната, предоставяна в българските училища. Настоящата дискусия в социалните мрежи е още един сигнал, че темата изисква по-сериозно внимание и предприемане на мерки от страна на институциите.

Снимки: Дневник на една хиперактивна майка