Жители от Родопската яка бяха спрени с бариери пред кариерата над село Белащица. Те бяха тръгнали към мястото, за да отбележат края на концесията и изкопните дейности, като искаха да посадят люляци и други цветя в местността. Инициативата им обаче е била спряна от пуснати бариери от служители на кариерата, които не са ги допуснали, тъй като пътят отвъд кариерата бил частна собственост. Хората са искали да отидат и до параклиса „Св. Спас”, до който се стига по въпросния път, пише TrafficNews.bg.

На място има полиция, а също така дойде и областният управител Йордан Иванов. Той разговаря с хората и представителите на фирмата Европейски пътища, като разгледа документите, които му дадоха. След справка се оказа, че пътят в действителност е частен, като тепърва ще се установява неговия режим.

Хората подозират, че изкопните действия продължават, въпреки че концесията е изтекла. Също така се опасяват, че те са излезли извън пределите на позволените терени. Видимо техниката на фирмата все още е на терените за концесия.

„Довчера до последно копаеха и тежка техника преминаваше по пътя. Единственото ни намерение бе да дойдем тук и да отпразнуваме края на договора. Когато пристигнахме установихме грубо нарушение на концесионния договор. Бившият инвеститор не ни допусна до имота и ни остави някаква скица, от която нищо не видяхме. Охранителят ни каза, ако искаме да разбиваме оградата, но ние не сме екстремисти. Ние сме тук с децата си”, каза Ани Кемалова, която е от Инициативния комитет. Част от децата засяха храстчета около бариерата, а хората продължават да бъдат на място.

 

Протест срещу кариерата в Белащица! Автошествие блокира Околовръстното на Пловдив СНИМКИ

Очаквайте подробности!