Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 23 декември 2021 г., представи на Facebook стената си проф. Николай Витанов.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.
Както винаги - първо коментарите, после - веселата част.
Сега по точките - анализ на ситуацията.

0. Омикронът с голяма вероятност е вече в страната.

От 30-те кучета на Витанов 9 ръмжат. Ръмжат, но все още не лаят, което ще рече, че няма масово разпространение на Омикрон варианта. Подчертавам - системата за ранно предупреждение на Витанов е резервна система. Основната система е на Националния център по заразни и паразитни болести. Когато те го детектират, тогава ще се смята, че се е появил в България. Моята прогноза я знаете- няма да ни се размине, ще дойде. Другата ми прогноза отдавна я знаете - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за празниците. Спазвайте елементарните мерки, за да не си ги прецакате празниците, като пипнете вируса баш по Коледа.

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.003 - близо е до 1.

Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система. Другата ми прогноза също я знате - вълната с Омикрона ще застъпи вълната от делта варианта на вируса и ще ни завари при неразтоварена здравна система. Гледайте сега, дали ще стане така. Диванни ревачи, защо не направихте тази прогноза, че да знаят хората на първа линия, какво ги чака. Защото само може да ревете, че Витанов бил такъв или онакъв, а прогнози не може да правите.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 30 359
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 9391
Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 139.1% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 39.1 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Вече обясних как недостатъчно обхватната ваксинация води до висока смъртност. Понеже пак има неразбрали, хайде пак обяснението. Миналата година нямаше ваксини. Но варианта на вируса беше по-малко заразен. Тази година има ваксини, но има и много неваксинирани. Делта вариантът е къде по-заразен. Дори и при ваксинация от около 30% делта вариантът заразява повече хора в сравнение със заразените по същото време миналата година. Затова и смъртността е по-голяма.

При 70% ваксинирани нямаше да е така. Смъртността щеше да е доста по-ниска.
Броят на смъртните случаи е над 30 000, а годината още не е свършила. Така и най-ореваваната от всичките прогнози на Витанов се осъществи. Що не ревете сега, както ревахте август месец, когато ви бе прогнозирано, че смъртността ще е висока.
Ама Витанов лош, че ни напомня, че сме ревали. Ами лош е Витанов, лош е, не понася двулични ревящи душици.
За ваксинацията - ако щете, не ви карам насила. АМА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ. На хейтърите нищо не препоръчвам. Да си им препоръчват гурутата им, дето докараха смъртността до над 30 000.
Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването.
Тук нещата вървят на добре. Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Половината области са под ниво 3. Това е добре. Развитието е дпоред прогнозата за спокойни празници. ПРАЗНИЦИТЕ ЩЕ СА СПОКОЙНИ. ОМИКРОНЪТ НЯМА ДА ГИ ПОМРАЧИ.
Вчера отбелязах, че започва да се наблюдава застой в спада на случаите в големите градове и в няколко по-малки. Това се очакваше. Очаква се бавният спад на случаите да продължи. Омикронът закъсня фатално, за да направи поразии тази година. Догодина ще му сърбаме попарата.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта.
Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре.
София-град се очаква да е вън от много тъмночервената
зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА. НАРОДЪТ ЩЕ ЯДЕ И ЩЕ ПИЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НАПУК НА ОМИКРОНА.
Знаете, че това е прогнозата на Витанов. Наблюдава 9 области. Засега
няма основания за тревога. Очаква се тенденцията на бавен спад на случаите да продължи и през новата седмица.

Половината области са вън от виолетовата зона на риска.
Имаме и трета област в жълтата зона. Положението бавно се подобрява. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - писах вече - 9 от 30-те песа ръмжат. Опитът показва, че щом ръмжат, ще почнат и да лаят. Но това - догодина. Знаете, че аз не изчислявах кога ще дойде Омикронът и не ви давах дати, когато се очаква да се появи. Казах ви защо - имам си система за предупреждение. Когато го детектира - тогава. Писах ви, че се очаква по празниците да стане това. Ето - 9 песа ръмжат. Но пак ви пиша, за да сте спокойни - каквито и проблеми да имаме с Омикрона, ще са догодина след Ивановден. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява. Празнувайте си спокойно, само спазвайте елементарните мерки. Помнете - ако не сте юрдеци, крокодилът няма и да припари покрай вас.

7. Тотален локдаун до края на годината - няма да има.
Забравихме за тоталния локдаун - нали така. Е, това беше и прогнозата на Витанов. И тая беше направена страшно отдавна - още в края на септември, когато ви плашиха други анализатори с тотален локдаун. И тая прогноза се сбъдна.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така - хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това - също знаете - ако тръгна да ви говоря с високопарните математичски термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от оттегчение. Тъй, че няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие - има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.
Та веселата част. Баснята доста се хареса на хората вчера.
Затова ви я оставям и днес.

ЮРДЕЦИТЕ, КРОКОДИЛЪТ И БУХАЛЪТ
Имало едно време едно езеро, в което на воля си плували различни птици. Риба ловили там и добре си живеели. Не щеш ли, в езерото се появил крокодил и започнах да яде птиците.

Птиците били много и отначало не забелязвали, че няколко от тях изчезват на ден. Пръв забелязал това бухалът. И след малко наблюдение, разбрал и причината. И предупредил:
- Пернати мои събратя, в езерото има крокодил, внимавайте, пазете се, може да ви изяде.
Повечето птици взели предупреждението насериозно и започнали да се пазят. Крокодилът успявал да хване някои от тях, но сполуката му не била голяма. Не така обаче била работата при юрдеците. Като чули предупреждението, юрдеците веднага крякнали:
- Ти ли ще ни кажеш, бе, бухал нещастен. Ние сме юрдеци, нас крокодил не може да ни изяде.
-Махай се оттук, бухал продажен. Нашите юрдешки информационни канали казаха, че крокодил няма.
-Съд, съд за бухала. Плаши нежните ни юрдешки душици. Да го набием този грозник. Да го убием този глупак. Не може той да се мери с нашия огромен юрдешки ум и с нашата гигантска юрдешка красота.
И тъй нататък. И продължили юрдеците да се плуват из езерото. Бухалът гледал картинката от едно високо дърво на брега. Крокодилът също бил доволен и живял сито пресито до дълбока старост.
Какъв е изводът мили деца. Докато има прости юрдеци, ще има и сити крокодили. Умът и интелигентността на всички бухали взети заедно не могат да компенсират безграничната юрдешка простотия.

В допълнение, да обсъдим една велика теорема - тази на Стокмайер, която гласи
АКО ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ЕДНА РАБОТА ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНА ЛЕСНО, ТЯ ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНА МНОГО ТРУДНО. АКО ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ РАБОТАТА ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНА МНОГО ТРУДНО, ТО СВЪРШВАНЕТО И НАПРАВО СИ Е НЕВЪЗМОЖНО.
Няма как да не сте се сблъсквали с това. Тръгвате да правите нещо и ви отива 5 пъти повече време да го свършите, отколкото си мислите. Нека да видим няколко приложения.

а. Витанов и хейтърите. Много трудно изглежда, че ще се разберат. Хейтърите вият и реват, въпреки, че Витанов им казва, че така само си губят времето, защото може би имат таланти, които не прилагат на практика. Теоремата на Стокмайер казва, че е невъзможно да се разберат хейтърите и Витанов. Ами тогава, прогнозата е, че хейтърите ще прдължат да вият и реват, а Витанов ще продължи с прогнозите, докато реши да спре. Кучетата си лаят, керванът си върви.

б. Администрацията - изглежда трудно да свършиш някаква работа за кратко време там. Следователно направо си е невъзможно да свършиш някаква работа там за кракто време. Ама ще го електронизираме. Добре, но драконът, наречен администрация вече е готов за това. Как ще продължи да ви отнема повече време, отколкото си мислите - ще видите.

в. Правителството - там все още водата изглежда да е до колене на някои хора. Безмилостната теорема на Стокмайер обаче казва, че ще им отнеме много време да направят това, което си мислят за лесно. И ще видят, че няколко неща ще са доста трудни за свършване. С произтичащите от това последствия от втората част на теоремата на Стокмайер. Ама как да се справим с това. Е, тия работи дори и в Харвард не се учат. Последна бележка, за да не ви баламуркат. Не се ловете на дипломи от Харвард като риби на гола кука. Като покажете на сериозни хора във Вашингтон диплома от Харвард, няма да им направите впечатление. Такива с тези дипломи там с тонове да ги ринеш. Ако искате да напавите вречатление - покажете докторат, правен при много известен човек. Да е сигурно, че сте работили с него и нещо сте прихванали. И такива има много там. Виж, ако покажете монография от престижно издателство, дето само вие сте я писали плюс гореописания докторат, това вече е нещо. Витанов учи народа да не кълве на гола кука. Какво следва - рев и вой.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Въпреки, че Омикронът се навърта и кучетат на Витанов ръмжат, благоприятният сценарий е устойчив и празниците няма да бъдат помрачени. До края на годината от това нищо няма да последва НИЩО. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите поне в следващите 10 дни, починете си.

Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително. Да повторим: ако не си юрдек, крокодилът рудно ще те хване. Пък всеки сам си преценЯ.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля."