Мощна гръмотевична буря се разрази над Плевен. Само за минути небето почерня и се изсипа проливен дъжд.

От кадри, споделени в страницата за метеорологични прогнози - Meteo Bulgaria, става ясно, че заради обилните валежи улиците са се превърнали в реки.

Бурята е била придружена от силен вятър. Голяма част от града е без ток. 

В резултат на силния вятър са паднали дървета в града и на места се работи по изтегляне на автомобили. 

Към този момент няма данни за пострадали хора, но по всяка вероятност стихията е нанесла материални щети.

В някои райони на града дъждът е бил примесен с градушка. Твърди се, че градушката е била с размер на лешник.

"В момента продължава да вали и духа силен вятър", казва жител на града.

По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Няма нанесени щети по контактната мрежа.

По информация от управителя на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ инж. Ангел Несторов, има огромно пропадане в района на пицария „Дежа Вю“, което налага тролейбуси с номера 31, 1 и 19 да се движат по временен обходен маршрут. Движението в следващите часове в тази част на града, до отстраняване на проблема, ще става, както следва: Втора клинична база – ул. „Хаджи Димитър“ - ул. „Дойран“ /при кръстовището на ДНА/, след което тролейбусите ще продължават по обичайния маршрут в посока Община Плевен.

Заради наводненията при Кооперативния пазар и хипермаркет „Билла“ в този район – участъкът там е затворен за движение. Това прави невъзможно движението на тролеите в посака жк „Сторгозия“. Тролейбусите с номера 5 и 9 в посока жк „Дружба“ се движат нормално към този момент, информира още инж. Несторов.

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов издаде заповед всички почистващите фирми да започнат веднага в сутрешните часове на утрешния ден почистването на града след като водата се оттече. 

Обявиха бедствено положение в Плевен

Улици в Плевен се превърнаха в реки / Meteo Bulgaria

"Днес по обяд беше толкова слънчево и топло в Плевен, а вечерта какъв порой се изля!", пише потребител на Facebook. А друг отбелязва: "С природата шега не бива. Изсякоха горите за пари, сега ще си берем гайлето".

Припомняме, че по-рано днес мощна буря, придружена със силен дъжд, градушка, светкавици и гръмотевици връхлетя София. Стихията удари и други градове в страната, сред които Лом, Козлодуй, Асеновград, Самоков, Ботевград, Разград и други, става ясно от снимки в социалните мрежи.

Националният институт по метеорология и хидрология още от вчера издаде за днес, 8 май, предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи и за гръмотевични бури в Западна, Централна и Югоизточна България. Количествата на валежите се очакваше да достигнат до 20-35 литра на квадратен метър. В Западна и Централна България ще има условия и за градушки

Градушка удари София! ВИДЕО+СНИМКИ

Бурята в Плевен / Meteo Bulgaria

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за утре, 9 май, предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи, в отделни райони, придружени с гръмотевици, в десет области от Западна и Централна България. Количествата на валежите се очаква да достигнат до 20-35 литра на квадратен метър, а локално и до 50 литра на квадратен метър. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В седмичната прогноза за времето у нас от 9 до 14 май на НИМХ, подготвена от дежурния синоптик Анастасия Стойчева, се съобщава, че в четвъртък, 9 май, и в петък, 10 май, ще преобладава облачно време. През първия ден на много места ще има валежи, главно в Югозападна България е възможна и гръмотевична дейност. В западната половина от страната ще има повишена вероятност за значителни по количества валежи. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби, и на по-малко места. Температурите ще се понижават.

Снимка: Надя Младенова

В петък валежите ще са главно в Южна България. Вятърът в Югоизточна България ще се усили още. Температурите ще са по-ниски от нормите за първата половина на май: минималните ще бъдат между 7 и 12 градуса, а максималните - предимно между 14 и 19 градуса.

В събота, 11 май, и в неделя, 12 май, ще бъде предимно слънчево и вятърът ще отслабне. След обяд ще се развие купеста облачност, по-значителна в неделя над планините и Североизточна България, където ще превали. Сутрин ще е по-хладно, но през деня ще се затопли и в неделя максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.

В началото на следващата седмица отново над много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и се повишава вероятността за краткотрайни валежи, в понеделник и за гръмотевични бури, на повече места в страната. Преди обяд ще има и слънчеви часове. Дневните температури ще останат над 20 градуса.