Студените месеци са към своя край и с това цените за отопление падат. Каква е разликата тази пролет в сравнение с края на миналата година? Тон пелети в момента струва между 520 и 750 лева, докато средната цена миналата есен беше над 900 лв. При въглищата спадът е почти наполовина, от средна цена 750 лв. преди 6 месеца, сега струват средно 420 лв. за тон.

Желязко Костадинов се отоплява на дърва. Разказва, че въпреки по-ниската цена, сумата, която отделя за отопление все още е висока. „Скъпо е. Взимах ги за по 170 лв. миналата година”, разказва Желязко Костадинов в ефира на Нова.

Тази пролет обаче намира по-изгодна цена. „Скоро ги купих – 140 лв. Сигурно ще поскъпнат. Няма начин”, твърди той.

Проверка показа, че в края на миналата година цената на кубик е била между 180 и 220 лева, а сега варира между 90 и 160 лв. “Цените в по-малките населени места, като Елин Пелин, Сливница -  са около 100-110 лв., доставени до крайния клиент с транспорт, товарене, разтоварване и ДДС”, посочва инж. Василий Маринковски.

В големите населени места обаче цените са по-високи, разказват експерти. „Транспортните разстояния са по-големи. Там цените са малко по-високи. Иначе има осигурени дърва и цената няма да бъде по-различна от миналата година”, категоричен е Маринковски.

А въпреки лекия спад в цените, инфлацията в страната остава висока, категорични са от КНСБ. „14% е инфлацията към март, ако я мерим. Малко намалява, но остава двуцифрена, което е обезпокоително”, посочва Любомир Костов.

Проверката показа още, че цената на въглищата и пелетите също е намаляла през последните месеци.