170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна и те вече са пристигнали. Това обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев на пресконференция в Министерството на отбраната.

"Не беше лесна тази задача. Надявам се това да означава съществена помощ за Украйна, за да може тя да защити своите граждани и суверенитет", каза министърът.

 
Оставката на Тагарев бе поискана преди месец от ДПС и ГЕРБ именно заради забавянето в изпращането на помощта за Украйна. 

Днес Тагарев направи презентация за това как е вървяла процедурата по изпращането на БТР-ите.

Първо през лятото на 2023 г. е имало посещение на украински специалисти, а на 21 юли е взето решение от парламента да бъдат дарени, обясни той. По-късно е подписано споразумение с Киев, одобрено на 20 ноември от парламента. С него е възложено на министъра да започне и логистика за транспортирането. Длъжностни лица от 3 министерства са координирали дейностите.

Споразумението е ратифицирано от парламента на 22 ноември, а на 4 декември президентът Румен Радев наложи вето, напомни министърът. 2 дни по-късно то е преодоляно, но ратификацията на споразумението е направена на 2 януари.

Това отне близо 6 месеца, подчерта Тагарев.

 
Преместването на БТР-ите към склада за изпращане е започнало на 29 януари и е продължило четири седмици, отбеляза министърът, пише 24 часа.

Първият ешелон от 30 вагона отпътува на 30 март, последният също вече отпътува. 247 военнослужещи и цивилни служители са се занимали с операцията, а общо разходите за целта надхвърлят 170 хил. лв., стана ясно от думите му.

Запитан можело ли е изпращането да стане по-бързо, Тагарев каза: Мисля, че дадох отговор с тази презентация, която направих. Дали е възможно да се случи по-добре организацията от 2 януари, възможно е, но с 10 дни, не повече.

Тагарев награди трима зам.-министри за техния принос за организирането и изпращането на помощта - Бисер Минчев (Министерство на транспорта), Атанас Запрянов (Министерство на отбраната), Ивелина Дундакова (МВР), както и военнослужещи. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на патриарх Неофит.