Регионалният министър Иван Шишков официално връчи акта за ползване на стадион „Христо Ботев” на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Това се случва ден след като съоръжението получи акт 16. От този момент Колежа вече може да приема спортни и други събития.

Регионалният министър заяви, че е изключителна чест за него да връчи този акт и допълни, че Пловдив заслужава подобно съоръжение. Той изтъкна, че в града са се родили редица велики спортисти и пожела скоро такъв документ да бъде издаден и за завършването на стадион „Локомотив”.

Стадион „Христо Ботев” е с 18 777 седящи места, като към днешната дата то е с покрити две трибуни – централният сектор и трибуна „Изток“. Още в първия му ден дойде и специалистът към БФС, който отговаря за ВАР, който също остана впечатлен от съоръжението. Остана формалността от Футболния съюз да издадат лиценз на съоръжението. Това също е въпрос на дни, като вече приготовленията за футболния празник с Левски на 29 април, започнаха.

Първоначално стадионът ще бъде даден по Закона за спорта, като „канарчетата“ ще заплащат около 5000 лева месечен наем. Те обаче няма да могат да ползват помощните съоръжения – ресторанти, магазини и други, съобщи trafficnews.

Тези отношения ще продължат до цялото завършване на стадиона, като тогава може да се даде стадионът на концесия или до 30 години под наем.

Когато съоръжението бъде завършено цялото, Колежа ще може да приема европейски срещи. Това по думите на собственика на фирмата изпълнител Илиян Филипов може да стане 6 месеца след подписването на анекса и записаната заповед.

До есента ще бъдат вложени въпросните 17 млн. лева, които изпълнителят ще получи в три бюджетни години – тази 5,5 млн. лева, а през 2024-а и 2025-а остатъка. Именно тогава стадионът ще бъде изцяло завършен и ще отговаря на 4-та категория на УЕФА и ще бъде номер 1 в България. Освен европейски двубои на Ботев, стадионът може да приема и мачове на националния отбор.