На 1 май земетресение от 4,5 по Рихтер в Пловдив притесни хората. То бе последвано от множество вторични трусове. "Подобни земетресения предизвикват само страх, но не представляват опасност за населението", категоричен е сеизмологът проф. Бойко Рангелов.

По думите му след трусове от подобен магнитуд следват поредица от автършокове, които са били наблюдавани, но те са със затихваща сила. Той допълни, че такъв тип земетресения се водят като слаби трусове в науката сеизмология.

"В света битуват две тенденции. Американска, която залага да се търсят предвестници и колкото повече са те, толкова по-надеждна е прогнозата. От другата страна се намира китайският подход.

Китайците изстреляха специализиран спътник, който се базира само на 2 или 3 предвестника и се опитват да направят прогноза на силни разрушителни земетресения, а не за всички трусове", обясни проф. Рангелов относно прогнозирането на земетресения. Той допълни, че най-странно като поведение у нас е земетръсното огнище Шабла-Калиакра, защото имало свойството да мълчи дълго време, а след това изведнъж да произведе силни трусове.

Силно земетресение в Пловдив!