Жена е забелязала щъркел да се разхожда по покрива на автомобил в Ловеч.

Ивайла Димитрова е решила да направи няколко снимки на щъркела, кацнал върху автомобил. Фотосите тя публикува в социалната мрежа Facebook.

"И щъркелите не са това, което бяха", пише шеговито жената.

Автомобилът, върху чийто покрив се е разходил щъркелът, е бил паркиран на тротоар, в близост до автобуска спирка.

"Ама знае на каква кола да кацне!", написа Емил Бенев в коментарите под публикацията.

Друг потребител на Facebook пък се пошегува, като написа, че птицата чака автобуса.

"Ами чака си автобуса, какво толкова необичайно има", коментира Месурия С.

"И те станаха тарикати", добави Зорница Стефанова.

Специалисти отбелязват, че промените в околната среда в районите на гнездене и зимуване имат силно въздействие върху оцеляването на белия щъркел. Осигуряването на спокойствие на птиците при извършването на миграциите и по местата за почивка по маршрута е също от решаващо значение за ограничаване на смъртността при изтощителните прелети.

Макар и добре познат, поради близкото си съжителство с човека, белият щъркел е изключително чувствителен вид. В продължение на столетия той успява да живее съвместно с хората и отново човешката дейност се оказва решаващ фактор за съществуването на вида.

Над България преминава най-големият миграционен поток на вида към Африка и обратно. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват огромни ята, които почиват и набират сили на няколко места по Българското Черноморие.

Белият щъркел носи разнообразна символика при различните народи, които са водили съвместен живот с него в продължение на столетия. Приема се, че носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи.

Под подгледа на Пижо и Пенда: щъркел кацна до елхата за Коледа СНИМКА