Горски служител остана шокиран от гледката, на която попадна в борова гора.

През последните дни станахме свидетели на ужасяващи пожари. Опасността от възникване на пожари нараства значително именно през летния сезон. Голяма част от пожарите у нас през последните години са в следствие на човешка грешка или немарливост - пример за такава немарливост е пожарът от Казанлък, който пламна на 18 юли - тогава бе съобщено, че огънят е тръгнал от вътрешен двор на къща в квартала, а причината - собственикът е разчиствал сухи треви и храсти, но е изтървал огъня, който се прехвърлил на съседен автосервиз. Напълно изгорял автомобила на собственика на сервиза. Впоследствие огънят се разраснал и засегнал още една къща в съседство - истинска огнена стихия.

Едва стоварил куфарите след почивка в южната ни съседка и Кирил Иванов, който е горски служител, вече получава сигнал за възникнал горски пожар. Няма как, казва той - това е част от професията на горските служители редом с противопожарните служби. Безброй пъти е участвал в потушаването на горски пожари, но когато се борил с огнената стихия последно останал изумен, втрещен и разочарован от това, което видял като причина на възникване на пожара.

Кирил споделя в своя публикация във Фейсбук, че има богато въображение, но явно и то е безпомощно да си представи колко безумни, безмозъчни човешки същества може да има в нашата страна, на които дължим от днес този "невероятен" пейзаж в гората.

"Не по голям мозък и съобразителност е бил и този които е решил и поставил открит свещник в средата на БОРОВА гора с открито барбекю. Типично българска КОЧИНА. Емоционално постъпвам защото преди броени часове пристигам от държава където винаги се възхищавам от полагащите грижи за подобни като това вече полу-унищожено свято място, от това как опазват и превръщат всеки забележителен камък, релеф в туристическа дестинация и т.н.", пише Иванов.

Грях пред олтара

"За мен това свинско отношение е буквално греховно пред този олтар, недомислено направен и да не казвам подържан и с още по първобитна култура използван."

"Е българино, ако продължаваме с този манталитет и гражданска апатия към всичко подобно случващо от подобни съграждани предполагам и Господ няма да ни помогне да стигнем останалите европейци. А до вчера тази забележителност БЕШЕ с много красива природа и с релаксиращо влияние върху посетителите, която явно заслужено НЕЗАСЛУЖАВАМЕ, отвратително жалко!", написа още Кирил Иванов.

В поста си Кирил не споменава местоположението на мястото, но от коментарите разбираме, че това е боровата гора в село Невестино, област Кюстендил. Мястото било посещавано от ловците за обяд и отдих след излетите.

"Някой явно го ползва и в момента и то неразумно позволявайки си да пали там огън! Мястото е превърнато в кочина... не са забили и един пирон там, но имат наглостта да замърсяват и палят огън в тези жеги и суша", пише в коментарите Николай Георгиев.

Снимки: Кирил Иванов / Facebook