След райския газ, нова мода при веществата, употребявани от подрастващите у нас. И отново – лесна достъпност и нулев контрол. Става дума за никотинови торбички - снус. Те са забранени за продажба на лица под 18 години, но това не спира разпространението им сред учениците и заради лесния достъп до веществото онлайн. 

"Статистиките показват, че винаги ще има интерес към различни разнообразни психоактивни вещества и ще продължава да има интерес сред младите и подрастващите хора. Те все повече търсят силни усещания. Това е много значим фактор за прибягването до употреба не само на стандартните психоактивни вещества, но и до нови разнообразни такива", обясни психологът Мартин Ценов.

ГДБОП ще следи за продажбата на райски газ в интернет

Той добави, че много млади хора използват достъпни от аптеките медикаменти, събират се на групи и всеки от тях закупува дадено вещество, като представят, че е необходимо за родител или близък. Психологът каза още, че това може да доведе до негативни ефекти върху здравето - може да се увреди паметта, вниманието и логиката на подрастващите, също така може да доведе до търсене на все по-силни усещания, тъй като се развива т. нар. толеранс.

"Има много голяма разлика между това, че един тийнейджър е експериментирал и след това се е отказал. Следващото ниво е употреба, която се осъществява няколко пъти в месеца, но след продължителна употреба може да се говори за вредната употреба, която се осъществява няколко пъти в седмицата. Зависимостта е тази, при която всекидневно по няколко пъти на ден се взима веществото. Експериментът не трябва да се подценява като ефект", коментира Ценов пред bgonair.

Момиче се парализира заради райски газ СНИМКИ

Той изтъкна, че след като тийнейджърът изпитва любопитство, това е сигнална лампа. По думите му има много фактори за проблемна употреба - семейната среда, училището, връстниците и личностни характеристики. Психологът подчерта, че ако не се обясни директно на тийнейджърите какви могат да бъдат последствията, те загърбват негативните ефекти и влизат в самозаблуда. 

"Наркотичните вещества са достъпни на българския пазар. Още повече, че повечето от тях са синтетика. Но не е само това. Дилъри има сред ученици, дилъри има до училището, дилъри има в градинките, дилъри има във всяко едно населено място, стига да има търсене. Превенция не е просто запознаване на тийнейджърите с ефектите на веществата, това може да събуди любопитство. Превенцията сред учениците е запознаване с последиците. Превенцията трябва да започне вътре в семейството, не може да бъде тема табу", настоя Ценов.